Na hlavný obsah

Z Kuby hlásia najvyšší počet infikovaných od začiatku pandémie

V krajine chýbajú aj lieky či potraviny.

Z Kuby hlásia najvyšší počet infikovaných od začiatku pandémie
Protesty na Kube. Foto: TASR/AP

Kuba za uplynulý deň hlási rekordný počet nových prípadov nákazy koronavírusom od začiatku epidémie. Ministerstvo zdravotníctva ich zistilo viac ako 9 300, v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 68 ľudí, uviedla v stredu (28. 7.) agentúra EFE.

Od začiatku roka zaznamenala táto karibská krajina vyše 358 000 prípadov nákazy a 2 560 úmrtí. Predchádzajúci najvyšší počet novoinfikovaných ostrov zaznamenal v nedeľu (25. 7.).

Epidémia covidu na Kube ťažko doľahla na ekonomiku a zdravotníctvo. V pondelok (26. 7.) mexický prezident Andrés Manuel López Obrador uviedol, že krajine chýba nafta pre výrobu elektriny pre zdravotnícke zariadenia a kyslík pre hospitalizovaných pacientov.

Mexiko preto vyslalo na Kubu humanitárnu pomoc. To isté urobilo aj Rusko, pomoc pošle aj Nikaragua.

Domáce vakcíny

Kuba nenakúpila vakcíny proti covidu na medzinárodných trhoch. Spolieha sa na látky Abdala a Soberana 2, ktoré sama vyvinula. Podľa údajov, ktoré zverejnili kubánske zdravotnícke inštitúcie, jej účinnosť dosahuje asi 90 percent.

Hoci klinické testy oboch prípravkov sa stále úplne neskončili, aspoň jednu dávku vakcíny dostali tri z 11 miliónov Kubáncov.

Pre neuspokojivý stav hospodárstva a zhoršujúcu sa epidémiu covidu vypukli v prvej polovici júla na Kube najväčšie protesty od roku 1994. Na ostrove chýbajú niektoré lieky a potraviny. Havana prisudzuje problémy americkému embargu a sprísneným sankciám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet