Na hlavný obsah

Z okolia prebúdzajúcej sa sopky na Filipinách evakuovali stovky ľudí

Úrady očakávajú aj evakuáciu ďalších ľudí.

Z okolia prebúdzajúcej sa sopky na Filipinách evakuovali stovky ľudí
Na snímke filipínska sopka Taal. Foto: TASR/AP

Najmenej 2 400 ľudí muselo opustiť svoje domovy v blízkosti filipínskeho hlavného mesta Manila pre hrozbu výbuchu sopky Taal, ktorá do vzduchu chrlí nebezpečný toxický plyn. V sobotu (3. 7.) o tom informovali miestne úrady.

Agentúra AFP uvádza, že úrady vyzvali na evakuáciu ľudí žijúcich v osadách na brehu jazera Taal, v ktorom sa sopka nachádza. Predpokladá sa však, že v nasledujúcich dňoch bude nutné evakuovať aj ďalších obyvateľov tohto regiónu. Väčšina evakuovaných ľudí hľadá útočisko buď v miestnych školách, alebo u svojich príbuzných.

Podľa predstaviteľov civilnej ochrany obyvateľstva by v najhoršom prípade mohlo byť toxickému plynu zo sopky vystavených až 317 000 ľudí.

Sopka Taal, ktorá sa nachádza v provincii Batangas zhruba 66 kilometrov južne od metropoly Manila, chrlí do vzduchu oxid siričitý už niekoľko dní. Ide o jednu z najaktívnejších sopiek na Filipínách, ktorá leží v oblasti tzv. Ohnivého kruhu, čo je oblúk sopiek a tektonicky nepokojných oblastí obopínajúcich tichomorskú panvu.

Sopka Taal naposledy vybuchla 12. januára 2020 a spôsobila vysídlenie viac než 376 000 ľudí z okolitých miest. Od roku 1573 vybuchla 33-krát. V dôsledku chorôb v evakuačných centrách a nehôd zapríčinených hustým sopečným popolom zahynulo podľa provinčnej vlády 33 ľudí. Ide o obľúbenú turistickú destináciu predovšetkým kvôli pozoruhodnému kráterovému jazeru, pripomenula agentúra DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet