Na hlavný obsah

Za hromadný úhyn rýb a znečistenie Hrona hrozí pôvodcovi vysoká pokuta

Medzi mŕtvymi rybami našli viaceré druhy európskeho významu.

Za hromadný úhyn rýb a znečistenie Hrona hrozí pôvodcovi vysoká pokuta
Na snímke uhynuté ryby z rieky Hron. Foto: TASR

Pôvodcovi znečistenia rieky Hron, ktoré spôsobilo hromadný úhyn rýb, hrozí pokuta do výšky 165 000 eur. Pre TASR to uviedla Tamara Lesná, hovorkyňa Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP), ktorá udalosť rieši podľa zákona ako mimoriadne zhoršenie kvality vôd.

„SIŽP už druhý deň vyšetruje príčiny vzniknutej situácie a koordinuje práce na nápravných opatreniach. Najbližšie dva týždne bude Štátna veterinárna správa vyhodnocovať pitvy živočíchov a vzorky odobratej vody, aby sa určila príčina ich úhynu. Akreditované laboratórium Slovenského vodárenského podniku bude vyhodnocovať ukazovatele znečistenia zo vzoriek odobratej vody,“ priblížila Lesná.

Podľa inšpekcie k utorku (27. 7.) na rieke Hron vyzbierali viac ako tonu uhynutých rýb, ktoré odviezli do kafilérie. „Na základe predbežného spracovania zozbieraných kadáverov sme medzi uhynutými rybami determinovali 24 pôvodných druhov rýb vrátane viacerých chránených druhov,“ informovala na sociálnej sieti Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR.

Medzi uhynutými druhmi rýb podľa ochranárov zistili aj viaceré druhy európskeho významu, ako napríklad hlavátku podunajskú, mrenu karpatskú, boleňa dravého či hrúza bieloplutvého. Spoločenskú hodnotu uhynutých chránených druhov živočíchov určí ŠOP po skončení zberu.

Hromadný úhyn rýb na rieke Hron spozorovali rybári v zakalenej, zapáchajúcej a nepriehľadnej vode v pondelok (26. 7.) ráno pri obci Trnavá Hora. Znečistenie vodného toku mal spôsobiť únik digestátu z bioplynovej stanice v obci Budča v okrese Zvolen po tom, ako pád stromu v dôsledku búrky spôsobil roztrhnutie vaku využívaného na jeho uskladnenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny