Na hlavný obsah

Zabránili sme rozdeleniu ľudí na dve kategórie, vyhlásil Krajniak

Poslanecký klub Sme rodina bude hlasovať za novelu.

Zabránili sme rozdeleniu ľudí na dve kategórie, vyhlásil Krajniak
Na snímke vľavo predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) a vpravo minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Koaličné strany sa dohodli ohľadom novely zákona, ktorá sa týka využívania COVID preukazov a preplácania testov na ochorenie COVID-19.

Dohodu oznámili šéfovia poslaneckých klubov OĽANO a Sme rodina za účasti premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) v sobotu (24. 7.) krátko pred hlasovaním Národnej rady (NR) SR o spomínanej novele.

„Dosiahli sme dobrú dohodu a som rád, že sa to podarilo,“ oznámil predseda vlády Heger.

Rovnaký prístup k práci aj vzdelaniu a testy zadarmo

„Myslím, že sa to podarilo uzavrieť dobrým spôsobom, a to takým, že sme zabránili rozdeľovaniu ľudí na dve kategórie, a to na zaočkovaných a nezaočkovaných,“ okomentoval dohodu minister Krajniak. Dodal, že vďaka splneniu týchto podmienok hnutie Sme rodina podporí novelu, o ktorej budú poslanci čoskoro hlasovať. Predtým hnutie avizovalo, že novelu nepodporí.

Krajniak vysvetlil, že výsledkom dohody je, že zaočkovaní aj nezoačkovaní ľudia budú mať v prípade zhoršenej pandemickej situácie rovnaké práva v prístupe k práci, vzdelaniu a pri návšteve obchodov. Priblížil, že by mali mať k dispozícii takzvané nosové testy, ktoré si môžu vykonať aj sami.

„Pendleri nebudú platiť za testy, ak budú vyžadované pri prechode štátnej hranice,“ dodal Krajniak s tým, že pracujú na riešení, pri ktorom by sa pendleri mohli testovať priamo na hraniciach.

Tlačovú besedu narušili poslanci za ĽSNS, ktorí s dohodou nesúhlasia a považujú ju za podvod.

Novelu posunuli do druhého čítania

Poslanci v sobotu večer posunuli novelu do druhého čítania. Za hlasovalo 79 zákonodarcov a proti 57. Nikto z prítomných poslancov sa nezdržal, na hlasovaní sa nezúčastnilo 14 poslancov. Za hlasovali všetci prítomní koaliční poslanci okrem troch členov Sme rodina a jedného člena OĽANO. Parlament o novele rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

V rokovaní chcú pokračovať až do prerokovania všetkých bodov, o zákone budú hlasovať v nedeľu (25. 7.) o 9.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko