Na hlavný obsah

Začal sa športový program OH v Tokiu. Otvárací ceremoniál bude v piatok

Olympiáda bude pre pandémiu koronavírusu iná.

Začal sa športový program OH v Tokiu. Otvárací ceremoniál bude v piatok
Ilustračné foto. Foto: ČTK/Xinhua/Ding Xu

Softbalovým duelom Austrália – Japonsko sa v stredu (21. 7.) začal športový program na preložených OH 2020 v Tokiu. Na programe sú aj zápasy úvodného dňa ženského futbalového turnaja. XXXII. olympijské hry oficiálne otvorí piatkový (23. 7.) otvárací ceremoniál. Prestížne športové podujatie potrvá do 8. augusta.

Ešte predtým vstúpia vo štvrtok (22. 7.) do hry aj futbalisti. Ešte pred úvodným ceremoniálom odštartujú v piatok súboje o cenné kovy aj lukostrelci a veslári. Do hry vstúpi aj prvá Slovenka, nasadzovacie kolo absolvuje lukostrelkyňa Denisa Baránková. Od soboty 24. júla sa súťaže na dlhoočakávaných OH rozbehnú naplno a udeľovať sa budú aj prvé medaily.

Posunutá olympiáda bez divákov

Olympiáda v Tokiu bude mimoriadna. Pre pandémiu sa bude konať o rok neskôr. V záujme bezpečnosti budú súťaže pod piatimi kruhmi prvýkrát bez fanúšikov na tribúnach, pre priaznivcov z celého sveta tak pôde výsostne o televíznu zábavu.

A keďže až 75 percent príjmov MOV z olympijských hier tvoria platby za televízne práva, napriek zákazu účasti fanúšikov môžu jeho predstavitelia rátať so ziskom vo výške 3 až 4 miliardy dolárov len z televízie.

Oficiálne náklady na uskutočnenie o rok odložených olympijských hier v Tokiu sa odhadujú na 15,4 miliardy dolárov. Vládni audítori naznačili, že skutočné čísla sú oveľa väčšie. Takmer 7 miliárd z týchto peňazí tvoria verejné zdroje.

Počet prípadov covidu v Tokiu stúpa

Olympijské hry sa budú konať v Tokiu v čase, keď japonská metropola obnovila núdzový stav pre zvyšujúci sa počet nákazy koronavírusom a verejný sektor musí opäť prijímať nepopulárne opatrenia súvisiace so zákazom stretávania sa väčších skupín ľudí na verejnosti.

Nárast počtu nakazených neprestáva vyvolávať obavy. Tokio v stredu hlásilo 1 832 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast od polovice januára.

Všetci účastníci olympiády majú minimálny kontakt s bežnou japonskou verejnosťou a musia dodržiavať opatrenia.

Domáci obyvatelia už niekoľko mesiacov pred novým začiatkom hier vyjadrovali svoju nevôľu s ich organizáciou v prieskumoch a v uplynulom období aj na protestoch. V máji bolo za zrušenie alebo odloženie až okolo 80% opýtaných. Pár dní pred otváracím ceremoniálom bolo 68% ľudí z prieskumu presvedčených, že olympiáda nebude z hľadiska šírenia pandémie bezpečná a takmer 60% hlasovalo za jej zrušenie. 

Slovensko bude na OH reprezentovať 41 športovcov

V minulosti sa v Tokiu konali OH aj v roku 1964. Japonská metropola sa tak zaradila k Aténam, Parížu, Londýnu a Los Angeles, kam sa tiež olympijské hry už vrátili.

V Tokiu budú športovci bojovať dovedna o 339 medailových kompletov v 33 odvetviach, novými športami v programe sú športové lezenie, karate, surfing a skejtbording, staronovými bejzbal a softbal. Prestížne podujatie v Japonsku potrvá do nedele 8. augusta.

Slovensko by na OH v Tokiu malo zastupovať 41 športovcov v trinástich odvetviach – lukostreľbe, atletike, bedmintone, boxe, kanoistike (aj vodný slalom, pozn.), cyklistike, golfe, gymnastike, streľbe, plávaní, stolnom tenise, tenise a zápasení.

Na predchádzajúcich OH, ktoré v lete 2016 hostilo brazílske Rio de Janeiro, sa predstavilo spolu 51 športovcov zo Slovenska a získali spolu štyri medaily – dve zlaté a dve strieborné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport