Na hlavný obsah

Záhrady Buckinghamského paláca sa otvárajú pre verejnosť

Turisti sa v nich budú môcť prejsť bez sprievodu.

Záhrady Buckinghamského paláca sa otvárajú pre verejnosť
Letecký pohľad na Buckinghamský palác v Londýne. Foto: TASR/AP

V záhradách Buckinghamského paláca, londýnskeho sídla kráľovnej Alžbety II., sa budú môcť oddnes aj bežní návštevníci po prvý raz prechádzať bez sprievodu a dokonca si urobiť piknik.

Doteraz mohli ľudia pozemky s rozlohou 39 akrov navštíviť len so sprievodcom.

Priestranstvom, ktorého súčasná podoba pochádza z roku 1820, sa môžu turisti sami poprechádzať po zakúpení vstupenky za 16,50 libry (približne 19 eur). Možné to bude až do septembra.

„Bohužiaľ, tento rok sme nemohli otvoriť štátne miestnosti z dôvodu súčasnej situácie (okolo koronavírusu), čo by sme normálne zrejme urobili, a preto je úžasné, že môžeme namiesto toho otvoriť záhradu,“ povedala Sally Goodsirová zo správy kráľovských palácov.

Návštevníci si budú môcť pozrieť záhony s trvalkami, včelie úle, platany, ktoré vysadili kráľovná Viktória s princom Albertom, a prestrieť si na starostlivo kosenom trávniku.

Pre pandémiu bez slávností

Kráľovná v záhradách hostila trikrát do roka záhradné slávnosti, no v posledných dvoch rokoch boli tieto akcie zrušené pre pandémiu.

Na letné mesiace preto nebolo možné otvoriť pre verejnosť ani palácové komnaty, čo sa pravidelne dialo od roku 1993.

Pandémia zasiahla aj financie panovníckej rodiny, pretože chýbajú obvyklé milióny libier z predaja vstupeniek.

V súčasnosti pritom Buckinghamský palác prechádza rekonštrukciou, ktorá je naplánovaná na desať rokov a má stáť približne 369 miliónov libier (viac ako 428 miliónov eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet