Na hlavný obsah

Zákaz príliš rýchlej hudby vo fitnescentrách. Kórea bojuje proti šíreniu koronavírusu

Opatrenie zamedzí nadmernému poteniu a dýchaniu.

Zákaz príliš rýchlej hudby vo fitnescentrách. Kórea bojuje proti šíreniu koronavírusu
Muž vo fitnescentre v juhokórejskom Soule. Foto: Reuters

Juhokórejské úrady zakázali v telocvičniach v Soule a okolí cvičiť na hudbu v príliš rýchlom rytme. Vyvoláva to nadmerné potenie a urýchľuje to podľa nich šírenie koronavírusu. Informuje o tom spravodajský web BBC.

V novom pokyne sa uvádza, že sa môže pri telesnej aktivite hrať len hudba v tempe do 120 tepov za minútu.

Bežecké trenažéry sa môžu nastaviť maximálne na rýchlosť šesť kilometrov za hodinu.

Juhokórejské zdravotnícke úrady podľa serveru BBC rozhodnutie zdôvodnili tým, že to ľuďom zabráni dýchať príliš rýchlo a rozširovať svoj pot na druhých.

Južná Kórea prežíva nový vzostup nákazy koronavírusom s dennými prírastkami vyše 1 000 infikovaných. Premiér Kim Pu-kjon v piatok (9. 7.) hovoril o „maximálne možnej kríze“.

Krajina má od začiatku pandémie vyše 170 000 potvrdených ochorení a 2 046 úmrtí. Za posledných 24 hodín úrady nahlásili 1 378 nových prípadov.

Nariadenie o obmedzení rytmu pohybu pri hodinách fitness zahŕňa aj obmedzenie času cvičenia vo vnútorných priestoroch na maximálne dve hodiny a zákaz sprchovania sa v nich. Športoviská môžu byť v prevádzke len do desiatej hodiny večer.

Majitelia fitnescentier majú o účinnosti nových požiadaviek pochybnosti. Kang Hjong-ku, ktorému patrí telocvičňa v Soule, sa pýtal, či existuje nejaký dôkaz toho, že na šírenie vírusu má vplyv, akú hudbu počúvate. Dodal, že mnoho ľudí si skladby púšťa do slúchadiel, takže rovnako nie je možné kontrolovať, čo počúvajú.

Zdravotnícke inštitúcie ale uviedli, že sa vďaka tomuto obmedzeniu fitness centrá vyhnú zatvoreniu. Podľa BBC štúdie z Británie sa nedokázalo, že telocvične sú významným zdrojom šírenia infekcie koronavírusom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet