Na hlavný obsah

Záplavy v Belgicku si vyžiadali životy najmenej 14 ľudí

Krajina požiadala EÚ o pomoc.

Záplavy v Belgicku si vyžiadali životy najmenej 14 ľudí
Záplavy v Belgicku. Foto: TASR/AP

Na prinajmenšom 14 mŕtvych sa zvýšil počet obetí prívalových dažďov a povodní, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli východnú časť Belgicka. Mnohé ďalšie osoby sú dosiaľ nezvestné, informovala belgická tlačová agentúra Belga.

Armáda vyslala do štyroch z desiatich provincií krajiny vojakov, aby pomohli so záchrannými prácami a pri evakuáciách. Obyvateľom známeho kúpeľného mesta Spa sú k dispozícii stany. Mesto je pod vodou od stredy (14. 7.).

Belgická ministerka vnútra Annelies Verlindenová aktivovala mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany, prostredníctvom ktorého môžu pomoc a podporu Belgicku poskytnúť aj ďalšie krajiny EÚ. Pomoc už Belgicku ponúkli Francúzsko, Taliansko i Rakúsko, píše agentúra DPA.

Vo východobelgickom meste Liege s takmer 200 000 obyvateľmi vo štvrtok popoludní zatvorili hlavnú železničnú stanicu. Obyvatelia mesta okrem toho zažívali výpadky v dodávkach elektriny, plynu i vody.

Ľudí žijúcich v blízkosti rieky Mása vyzvali, aby opustili svoje domovy. Záchranári a bezpečnostné zložky sú v dôsledku neutíchajúcich intenzívnych dažďov a povodní v nepretržitom nasadení.  

Belgický premiér Alexander De Croo v príspevku na twitteri ubezpečil všetkých zasiahnutých obyvateľov i miestne orgány o plnej podpore zo strany vlády.

Záplavy postihli okrem Belgicka aj susedné Nemecko, Holandsko, Luxembursko a časť Francúzska. Najhoršie je na tom západná časť Nemecka, kde si záplavy vyžiadali už najmenej 58 obetí na životoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet