Na hlavný obsah

Záplavy v Číne si vyžiadali už minimálne 33 obetí

V mestách evakuujú tisíce ľudí.

Záplavy v Číne si vyžiadali už minimálne 33 obetí
Záplavy postihli Čínu, krajina hlási obete aj nezvestných. Foto: SITA/AP

Záplavy, ktoré tento týždeň sužujú čínsku provinciu Che-nan, si už vyžiadali najmenej 33 obetí a osem osôb je nezvestných. Desaťtisíce ľudí evakuovali, zatiaľ čo sa nepriaznivé počasie s prívalovými dažďami šíri ďalej na sever a povodne postupujú do ďalších miest.

Podľa tamojšej tlačovej agentúry Nová Čína sú zatiaľ priame ekonomické škody vyčíslené na 1,22 miliárd jüanov (asi 157 miliónov eur).

Čínska vláda vo štvrtok (22. 7.) nariadila miestnym úradom, aby okamžite zlepšili protipovodňovú kontrolu v mestskej doprave. Reagovala tak na zaplavenie metra v meste Čeng-čou, metropole provincie Che-nan, kde zahynulo 12 ľudí a stovky ďalších vyťahovali záchranári z vozidiel, kde ich uväznila voda.

Na internete sa objavili videonahrávky vyhotovené cestujúcimi, ktorým stúpajúca voda vo vagónoch siahala až po krk a zásoba vzduchu vo vagónoch sa znižovala.

V Čeng-čou, ktoré leží 650 kilometrov juhozápadne od Pekingu, žije asi 12 miliónov obyvateľov. Od soboty (17. 7.) do utorka (20. 7.) v tomto meste napršalo zhruba 617 milimetrov zrážok – takmer rovnako, ako je obvyklý celoročný priemerný úhrn zrážok – 640,8 mm.

Meteorologický úrad provincie Che-nan zvýšil výstrahu pre štyri mestá na severe provincie – Sin-siang, An-jang, Che-pi a Ťia-cuo na najvyšší stupeň štvorbodovej farebnej škály. Problémy už má aj susedná provincia Chu-pej.

V An-jangu už evakuovali viac ako 73 000 ľudí po tom, čo tu od pondelka (19. 7.) napršalo viac ako 600 mm zrážok. Sin-siang zaznamenal od utorka do štvrtka 812 mm zrážok, čo je nový rekord. Sedem stredne veľkých vodných nádrží v meste už pretieklo a voda zaplavila okolité dediny a mestečká.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet