Na hlavný obsah

Zásahový tím usmrtil medvedicu zo Starého Smokovca, stratila plachosť

Mláďatá, ktoré vychovávala, pôjdu do zoo.

Zásahový tím usmrtil medvedicu zo Starého Smokovca, stratila plachosť
Na ilustračnej snímke medvedica. Foto: TASR

Medvedicu z okolia Starého Smokovca usmrtil zásahový tím Štátnej ochrany prírody SR, jej medvieďatá pôjdu do zoo. Informovalo o tom v utorok (20. 7.) ministerstvo životného prostredia s tým, že štvorročná medvedica napriek enormnej snahe ochranárov „nezvratne stratila prirodzenú plachosť“.

V snahe pomôcť medvedici ju ešte začiatkom mesiaca previezli aj s dvomi mladými do divokej prírody vo Vysokých Tatrách. Verili, že tam dokáže zmeniť svoje návyky a prestane navštevovať obce. „Nanešťastie sa tak nestalo,“ skonštatoval envirorezort.

„Monitoring preukázal, že zviera zišlo do Žiarskej doliny, kde opäť začalo vyhľadávať potravu v nedostatočne zabezpečených odpadkoch,“ uviedlo ministerstvo. Nereagovala ani na opakované plašenie a do doliny sa pravidelne vracala. „To dokázalo, že stupeň synantropizácie bol u tohto jedinca v pokročilom štádiu a nezvratný.“

Zásahový tím tak za prítomnosti veterinára zviera uspal a následne eutanazoval. Tím následne odchytil jedno z mláďat, ktoré poputuje do karantény v Národnej zoologickej záhrade Bojnice a následne bude natrvalo umiestnené v ZOO Košice. Rovnako budú ochranári postupovať aj po odchytení druhého medvieďaťa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko