Na hlavný obsah

Zasiahnite proti hekerom v Rusku, vyzval Biden Putina

Lídri oboch krajín viedli asi hodinový telefonát.

Zasiahnite proti hekerom v Rusku, vyzval Biden Putina
Na snímke sprava ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Americký prezident Joe Biden telefonicky vyzval ruskú hlavu federácie Vladimira Putina, aby zasiahol proti počítačovým hekerom, ktorí z ruského územia podnikajú vydieračské kybernetické útoky.

Oznámil to v piatok (9. 7.) Biely dom. Americké firmy a úrady boli v poslednom čase cieľom radu útokov, ktoré podľa expertov prišli z Ruska. Zatiaľ posledný väčší incident tohto druhu je z uplynulého víkendu.

„Prezident Biden zdôraznil, že Rusko musí prijať kroky, ktoré rozbijú v krajine pôsobiace skupiny, ktoré podnikajú ransomvérové útoky. Dal tiež jasne najavo, že je odhodlaný naďalej bojovať proti hrozbe, ktorú ransomvér predstavuje,“ uviedol Washingotn.

Biden tiež oznámil Putinovi, že Spojené štáty „podniknú všetky potrebné kroky na ochranu svojich občanov i kritickej infraštruktúry tvárou v tvár tejto pokračujúcej hrozbe“.

Hovorkyňa Bieleho domu potom uviedla, že obaja lídri spolu hovorili asi hodinu. Hlavnou témou rokovania bol víkendový útok, ktorý využil slabiny v softvéri americkej spoločnosti Kaseya. Cezeň sa hekeri dostali do systémov asi 1 500 firiem, uviedla Kaseya.

Biden následne novinárom oznámil, že telefonát sa podľa jeho názoru niesol v dobrom duchu. „Som optimista,“ povedal. Biden tiež pripúšťa možnosť, že útok bude vedený z územia štátu, ktorého vláda za útokom nebude.

Dodal však, že očakáva jasnú reakciu, ak Washington poskytne Moskve k takémuto incidentu dostatočné množstvo informácií. Telefonát prišiel necelý mesiac po prvom osobnom stretnutí oboch lídrov od Bidenovho nástupu do funkcie.

Biden na júnovej schôdzke varoval Putina pred útokmi proti americkým úradom a podnikom, ktoré podľa amerických expertov prichádzajú od skupín sídliacich v Rusku.

Kybernetické útoky proti Spojeným štátom sa v posledných mesiacoch stali jedným z najväčších bezpečnostných problémov, s ktorými sa Bidenova administratíva stretáva.

V máji viedla činnosť hekerov k dočasnému pozastaveniu prevádzky potrubia, ktoré zabezpečuje distribúciu paliva asi pre polovicu východného pobrežia USA.

Spoločnosť Colonial Pipeline, ktorá toto potrubie prevádzkuje, zaplatila hekerom milióny dolárov, aby získala opätovnú kontrolu nad svojimi počítačovými systémami. Americké úrady napokon oznámili, že sa im väčšinu prostriedkov zaplatených v kryptomene bitcoin podarilo hekerom zabaviť.

Spojenými štátmi rovnako otriasol útok zneužívajúci slabiny v softvéri firmy SolarWinds, cez ktorý získali hekeri prístup do počítačových systémov radu amerických úradov i tisícok súkromných firiem.

V nich potom nepozorovane sľúbili niekoľko mesiacov. Za útokom podľa niektorých expertov stálo Rusko, čo ale Moskva odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet