Na hlavný obsah

Žatva sa naplno rozbieha, na cestách treba dávať pozor na kombajny

Úroda sa už začína zbierať aj v severnejších regiónoch.

Žatva sa naplno rozbieha, na cestách treba dávať pozor na kombajny
Na snímke žatva ozimného jačmeňa na poli neďaleko obce Luhyňa v okrese Trebišov 30. júna 2021. Foto: TASR

Slovenskí poľnohospodári pokračujú v žatve a úrodu už začínajú zbierať aj na Liptove či na Spiši. Prosia preto motoristov i dovolenkárov, aby brali pri výletoch po Slovensku ohľad na kombajny, ktoré prichádzajú na polia.

Na juhu Slovenska sa už žatva presunula do svojej druhej polovice, v severnejších regiónoch sa ešte len začína. „Napríklad v okrese Trnava, ak počasie dovolí, chcú zber obilnín dokončiť budúci týždeň. Levickí poľnohospodári už pozbierali ozimný jačmeň, v komárňanskom okrese zase repku,“ informovala v piatok (23. 7.) Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

Tohtoročná žatva nie je plynulá. Prerušujú ju totiž zrážky, na niektorých miestach aj výdatné. „Okrem počasia, ktoré poľnohospodári nevedia ovplyvniť, žatvu miestami prerušujú aj ojedinelé požiare na poliach,“ dodala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. Jeden z nich museli hasiči likvidovať aj vo štvrtok (22. 7.) v obci Čeľadice v okrese Topoľčany.

Vodičov prosia o trpezlivosť

Kombajny a traktory pri svojich presunoch spomaľujú premávku na cestách v okolí polí, SPPK preto prosí vodičov, aby vždy trpezlivo počkali na ich presun z ciest k obiliu. „Zbytočné predbiehanie kombajnov len zvyšuje riziko dopravnej nehody a vážnych zranení,“ podotkla hovorkyňa.

Poľnohospodári zároveň ľudí prosia, aby v čase žatevných prác nevstupovali na polia s kombajnmi a boli ohľaduplní. Poďakovaním im podľa hospodárov bude „kvalitný slovenský chlieb, pivo alebo mäsové výrobky vyrobené aj vďaka tohtoročnej úrode obilnín“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko