Na hlavný obsah

Zaženú nepokoje? JAR nasadí na pomoc polícii 25 000 vojakov

Ide o najväčšie množstvo od apartheidu.

Zaženú nepokoje? JAR nasadí na pomoc polícii 25 000 vojakov
Nepokoje v Juhoafrickej republike pokračujú. Foto: SITA/AP

Juhoafrická armáda začala vo štvrtok (15. 7.) rozmiestňovať 25 000 vojakov, ktorí majú pomôcť polícii zvládnuť nepokoje vyvolané uväznením bývalého prezidenta Jacoba Zumu.

Pätnásťmesačný trest, ktorý dostal za pohŕdanie justíciou, si odpykáva od minulého štvrtka (8. 7.). Po jeho nástupe do väzby začali protesty, ktoré prerástli vo výtržnosti. O život pri nich prišlo vyše 70 ľudí.

Armáda nasadila do akcie najviac vojakov od konca apartheidu a povolala aj 12 000 „rezervistov“, napísala agentúra AP.

Vojakov rozvážali na miesta, kde budú nasadení, nákladné autá, obrnené vozidlá i vrtuľníky. Najviac ich bude v ohniskách nepokojov – v provinciách KwaZulu-Natal a Gauteng.

Práve v tamojších chudobných častiach boli protesty v minulých dňoch najbúrlivejšie. V mestách prerástli v rabovanie a vykrádanie obchodov. Aj v ostatných častiach JAR, ktoré boli pokojnejšie, je polícia v pohotovosti.

Zumu poslal do väzenia Ústavný súd za to, že nespolupracoval s vyšetrovacou komisiou, ktorá sa zaoberá prípadmi korupcie z rokov, keď bol prezidentom aj viceprezidentom. Hlavou štátu bol Zuma v rokoch 2009 až 2018. Obvinenia odmieta.

Podľa štvrtkových správ sa podarilo obnoviť pokoj v Gautengu, kde leží najväčšie juhoafrické mesto Johannesburg. V uliciach je vidieť veľa policajtov i vojakov, armáda stráži najväčšie nákupné centrum v Sowete.

V Johannesburgu ale zostalo veľa obchodov zatvorených. Vo štvrtok v nich bolo vidieť dobrovoľníkov odpratávať rozbité sklo a ďalší odpad, ktorý za sebou nechal rabujúci dav.

Nové nepokoje ale hlásia zo Zumovej domovskej provincie KwaZulu-Natal. Po útokoch ohňom tam podľa AP horí niekoľko tovární a skladov. Vo štvrtok tam tiež pokračovali útoky na obchody. Polícia odpratala zátarasy na ceste medzi Johannesburgom a Durbanom.

Prezident Cyril Ramaphosa v pondelok (12. 7.) povolil nasadiť na potlačenie nepokojov 2 500 vojakov, vláda tento počet nasledujúci deň zdvojnásobila.

Agentúra AFP naspala, že väčšina ľudí pomoc vojakov víta, pretože dav má podľa nich z vojakov väčší rešpekt ako z policajtov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet