Na hlavný obsah

Zistenia o rádioaktívnych prvkoch vo vode v Podhájskej nie sú dôvodom na paniku

Ubezpečuje o tom Úrad verejného zdravotníctva SR.

Zistenia o rádioaktívnych prvkoch vo vode v Podhájskej nie sú dôvodom na paniku
Na snímke sa ľudia kúpu na kúpalisku v Podhájskej. Foto: TASR

Najprv zatvorenie bazénov, potom informácie o nebezpečných rádioaktívnych prvkoch vo vode. Dianie na termálnom kúpalisku v Podhájskej zasiahlo nielen región, ale aj mnohé firmy, ktoré z termálnej vody, dlhé roky považovanej za mimoriadne liečivú, vyrábajú výživové doplnky a kozmetiku. Úrad verejného zdravotníctva teraz ubezpečuje, že nie je dôvod na paniku.

Vodu v Podhájskej vyhľadávali tisícky ľudí na liečbu pohybového ústrojenstva aj atopického ekzému. To využili mnohé firmy, ktoré z termálnej vody začali vyrábať napríklad kozmetiku. Po tom, ako sa objavili informácie o rádioaktívnych prvkoch vo vode, museli výrobu produktov zastaviť.

Úrad verejného zdravotníctva ubezpečuje, že panika je zbytočná. Doplnil pritom to, čo ministerstvo životného prostredia pri informovaní o rádioaktivite pôvodne neuviedlo- termálnu vodu v Podhájskej porovnávali s pitnou vodou.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

„V spojitosti s geotermálnou vodou sa informovalo o rádiologických ukazovateľoch, ktoré sú definované pre pitnú vodu, prírodnú minerálnu vodu alebo pramenitú vodu určenú na ľudskú spotrebu. Tieto rádiologické ukazovatele nie sú definované pre podzemnú geotermálnu vodu,“ informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko