Na hlavný obsah

Zlatú palmu na festivale v Cannes získal francúzsky film Titane

Celkového víťaza nechtiac oznámil predseda poroty už na začiatku ceremónie.

Zlatú palmu na festivale v Cannes získal francúzsky film Titane
Zľava Agathe Roussellová, režisérka Julia Ducournauová a Vincent Lindon pózujú počas príchodu na premiéru filmu Titane na 74. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Foto: TASR/AP

Zlatú palmu, hlavnú cenu medzinárodného filmového festivalu v Cannes, na tohtoročnom 74. ročníku získala snímka Titane francúzskej režisérky Julie Ducournauovej. Stala sa tak iba druhou ženou, ktorá prestížnu cenu vyhrala.

Na začiatku slávnostného odovzdávania, ktorým v sobotu (17. 7.) festival končí, to oznámil predseda poroty Spike Lee. Urobil tak ešte pred oficiálnym vyhlásením hlavného ocenenia, píšu zahraničné agentúry.

Ceremónia tak podľa agentúry AP začala tam, kde mala skončiť. Po nečakanom oznámení nasledoval zmätok a pokrikovanie z obecenstva, francúzska filmárka sa však na pódium k prevzatiu ceny nevydala.

Cenu za najlepší mužský výkon si z Cannes odniesol americký herec Caleb Landry Jones, ktorý v snímke Justina Kurzela Nitram stvárnil úlohu vraha Martina Bryanta, ktorý v roku 1996 v Tasmánii zavraždil 35 ľudí.

Ocenenie pre najlepšiu herečku získala Nórka Renate Reinsveová, ktorá si zahrala v snímke Verdens verste menneske dánskeho filmára Joachima Triera.

V minulom roku festival pre pandémiu covidu prvýkrát v histórii zrušili. Tento rok sa tak s ročným odkladom do súťaže dostala aj séria filmov, ktoré vybrali už pred rokom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet