Na hlavný obsah

Zmena vo vyhláške. Negatívny test nebude potrebný ani pri prílete z Talianska a Portugalska

Krajiny boli doplnené do zoznamu.

Zmena vo vyhláške. Negatívny test nebude potrebný ani pri prílete z Talianska a Portugalska
Ilustračné foto. Foto: TASR

Úrad verejného zdravotníctva vo štvrtok (8. 7.) informoval o novele vyhlášky k režimu na hraniciach. Tá bude platiť od piatka 9. júla.

Na zoznam krajín, z ktorých sa pri prílete na letisko na území Slovenskej republiky netreba preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín, pribudli Taliansko a Portugalsko. Ako RTVS informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková, tieto dve krajiny boli doplnené do zoznamu na základe záverov z rokovania konzília odborníkov.

Vo vyhláške sa tiež explicitne spresňuje, že v prípade osôb, ktoré prichádzajú na územie Slovenska letecky z rizikových krajín, sa povinnosť mať negatívny výsledok PCR testu nevzťahuje na deti do 12 rokov.

Každý, kto od 9. júla 2021 vstúpi na územie SR, sa musí registrovať na korona.gov.sk/ehranica. Ak na územie SR vstupuje osoba letecky, musí pred vstupom zároveň vyplniť formulár na mindop.sk/covid/.

Po príchode na územie Slovenska platí od 9. júla pre všetky nezaočkované osoby povinnosť ísť do karantény. Tá sa pri bezpríznakovom priebehu bez otestovania skončí dovŕšením 14. dňa.

Karanténu je možné ukončiť negatívnym výsledkom PCR testu, ktorý je možné vykonať najskôr na 5. deň po príchode na Slovensko. Z povinnej karantény platia viaceré výnimky.

Novelizovaná vyhláška k režimu na hraniciach by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko