Na hlavný obsah

Zomrel bývalý prokurátor Michal Serbin

Figuroval v kauze únosu Michala Kováča mladšieho.

Zomrel bývalý prokurátor Michal Serbin
Na archívnej snímke z roku 2002 prokurátor Michal Serbin. Foto: TASR

Vo veku 67 rokov zomrel vo štvrtok (29. 7.) bývalý prokurátor Michal Serbin, ktorý figuroval v kauze únosu Michala Kováča mladšieho do zahraničia. Informovalo o tom Rádio Slovensko.

Serbin z únosu syna prezidenta Michala Kováča obžaloval 13 ľudí. Medzi nimi aj bývalého šéfa SIS Ivana Lexu, ktorého kauzy mal na starosti. Od toho momentu musel byť neustále pod policajnou ochranou.

Tlak vyvíjaný na jeho osobu sa odrazil aj na jeho psychickom zdraví a v roku 2003 musel byť hospitalizovaný na psychiatrii. Neskôr odišiel do invalidného dôchodku. Prokurátorom bol do roku 2004.

„Pán Serbin bol vzorom ľudí, akých Slovensko potrebuje. Česť jeho pamiatke a úprimnú sústrasť rodine,“ reagoval premiér Eduard Heger (OĽANO). „Politická moc nesmie ovplyvňovať prácu orgánov činných v trestnom konaní, inak sa nikdy nedočkáme spravodlivej krajiny,“ dodal.

Generálna prokuratúra (GP) vyjadrila rodine zosnulého sústrasť. „Vedenie GP SR vyslovuje ľútosť nad úmrtím bývalého kolegu Michala Serbina a celej rodine vyslovuje úprimnú sústrasť,“ uviedla hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová.

 „Myslím si, že tie kauzy okolo exriaditeľa SIS Ivana Lexu a tlak, ktorý bol na neho vyvíjaný, mali vplyv na jeho zdravotný stav a psychické napätie. Teda mali vplyv na to, že nás nie v takom pokročilom veku opustil,“ povedala pre TASR bývalá prokurátorka a advokátka Eva Mišíková.

„Jeho smrťou sa končí jedno z dôležitých období Slovenska, na ktoré však Slováci nemôžu byť hrdí,“ zdôraznil bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko