Na hlavný obsah

Zomrel Dušan Roll, spoluzakladateľ Bienále ilustrácií Bratislava

Dožil sa 93 rokov.

Zomrel Dušan Roll, spoluzakladateľ Bienále ilustrácií Bratislava
Na snímke Dušan Roll. Foto: TASR

Zomrel Dušan Roll, jeden zo spoluzakladateľov a dlhoročný generálny komisár Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). Informovala o tom Hana Ondrejičková z centra informatiky, dokumentácie a knižnice medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana.

Roll podľa jej slov zomrel vo štvrtok 29. júla vo večerných hodinách vo veku 93 rokov.

Dušan Roll sa narodil 28. januára 1928 v Martine, kde maturoval na miestnom gymnáziu. Potom študoval na Právnickej fakulte vtedajšej Slovenskej univerzity v Bratislave. Následne pôsobil ako redakčný tajomník, vedúci výroby a šéfredaktor vydavateľstva Osveta v Martine a v Bratislave.

Neskôr pracoval ako zástupca šéfredaktora vo vydavateľstve Mladé letá, kde počas svojho pôsobenia vytvoril rad leporel a textových omaľovaniek, ktoré vyšli aj vo viacerých cudzojazyčných vydaniach.

V roku 1963 bol jedným zo spoluzakladateľov Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). Dlhé obdobie, až do roku 2006, zastával funkciu generálneho komisára BIB, potom pôsobil naďalej ako čestný predseda Medzinárodného komitétu BIB.

Bol tiež riaditeľom Slovenskej filmovej tvorby, patril k popredným osobnostiam slovenského kultúrneho života a pôsobil v porotách mnohých medzinárodných filmových festivalov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko