Na hlavný obsah

Zomrel obľúbený herec a komik Milan Lasica

Odpadol na pódiu a oživiť sa ho už nepodarilo.

Zomrel obľúbený herec a komik Milan Lasica
Na snímke slovenský herec, komik a spevák Milan Lasica. Foto: RTVS

Vo veku 81 rokov zomrel v nedeľu (18. 7.) obľúbený herec, komik a spevák Milan Lasica. Ako prvý informáciu priniesol denník SME.

Lasica práve vystupoval na výročnom koncerte orchestra Bratislava Hot Serenaders v Štúdiu L+S. Počas klaňačky po skladbe Ja som optimista skolaboval. Išlo o náhlu srdcovú príhodu. Oživiť sa ho už nepodarilo.

Narodil sa 3. februára 1940 vo Zvolene. Krátko na to sa jeho rodičia presťahovali do Bratislavy, kde prežil celý svoj život.

Spolu s Júliusom Satinským vytvorili jednu z najobľúbenejších komediálnych dvojíc na Slovensku aj v Česku.

Vyštudoval dramaturgiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V rokoch 1964 až 1967 pôsobil ako dramaturg v Československej televízii. Od roku 1967 do 1970 bol členom Divadla na Korze v Bratislave, ktoré neskôr zatvorili a Lasica so Satinským dostali zákaz umeleckej činnosti. Pôsobil aj v divadle Večerní Brno a na Novej scéne v Bratislave.

Jeho prvou ženou bola známa herečka Zora Kolínska, s ktorou sa však rozviedol po ôsmich rokoch. V roku 1980 sa oženil s herečkou Magdou Vášáryovou a spolu mali dve dcéry – Hanu a Žofiu.

Medzi jeho úspechy patrí aj legendárny hudobný album Bolo nás jedenásť z roku 1981, na ktorom spolupracoval so Satinským a Jarom Filipom. Považujú ho za jeden z najlepších počinov v histórii slovenskej populárnej hudby.

S Julom Satinským vystupoval v predstaveniach Večer pre dvoch, Ako vzniká sliepka, Výrobca šťastia, Náš priateľ René či v nezabudnuteľnom televíznom programe Ktosi je za dverami.

So svojím celoživotným priateľom a hereckým partnerom sa objavili aj v takých filmoch ako Sladké hry minulého leta; Nekonečná, nevystupovať; Srdečný pozdrav zo zemegule; Traja veteráni; Utekajme, už ide! Vážení priatelia, áno.

Hral tiež v Saturninovi, snímke Obsluhoval som anglického kráľa a k jednej z jeho posledných filmových úloh patrila postava starého otca v Rukojemníkovi, v ktorom jeho manželku stvárnila Libuše Šafranková.

Milan Lasica dlhodobo spolupracoval s RTVS. Diváci si ho môžu pamätať z detektívneho seriálu Kriminálka Staré Mesto. Bol stálym hosťom obľúbenej televíznej relácie Zlaté časy a Rádio Slovensko každý mesiac prinášalo zábavník Dvojbodky, ktorý moderoval spolu s Pavlom Danišovičom.

Tento rok sa Lasica objavil na obrazovkách RTVS aj v relácii Adely Vinczeovej Trochu inak s Adelou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko