Na hlavný obsah

Zomrel ruský oscarový režisér Meňšov. Podľahol následkom covidu

Mal 81 rokov.

Vo veku 81 rokov zomrel sovietsky a ruský herec, scenárista a režisér Vladimir Meňšov, ktorý v roku 1981 získal Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film za snímku Moskva slzám neverí. Ako informovala tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na webové stránky ruského filmového štúdia Mosfilm, Menšov podľahol následkom nákazy koronavírusom.

Tím Mosfilmu vyjadril hlbokú sústrasť kolegom, rodine a priateľom. „Stratili sme nášho drahého priateľa, pracovníka Mosfilmu, ktorý venoval všetky svoje tvorivé sily a výrazný talent svojmu rodnému filmovému štúdiu, naozaj populárnemu režisérovi, ktorého nádherné filmy poznajú a milujú milióny ľudí,“ uviedol Mosfilm vo vyhlásení.

Okrem režijných počinov, medzi ktoré patria popri oscarovej snímke napríklad filmy Láska a holuby alebo Širli – Myrli, pôsobil Menšov aj ako herec. Okrem iného sa objavil vo filmových hitoch Nočná hliadka, Denná hliadka či Legenda 17. Poslednú hereckú príležitosť dostal v roku 2019 v televíznom filme Krik tišiny (Výkrik ticha) o blokáde Leningradu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet