Na hlavný obsah

Počet obetí záplav v Nemecku stúpol na 58, desiatky ľudí sú stále nezvestné

Výdatné zrážky neustávajú.

Počet obetí záplav v Nemecku stúpol na 58, desiatky ľudí sú stále nezvestné
Zaplavené domy v meste Erdorf. Foto: ČTK/AP

Pre záplavy a neustávajúci dážď na západe Nemecka v noci na štvrtok (15. 7.) zahynulo najmenej 58 osôb. Najviac obetí si búrky v vyžiadali v spolkových krajiných Porýnie-Falcko a Severené Porýnie-Vestfálsko. Ďalšie desiatky osôb sú stále nezvestné.

Situácia je mimoriadne nebezpečná na celej vrchovine Eifel. Najhoršie škody hlási okres Ahrweiler, kde sa vyliala z koryta rieka Ahr a odkiaľ hlásia ďalších štyroch mŕtvych. „Zatiaľ nemáme presný prehľad o situácii, pretože práce záchranárov pokračujú,“ uviedol policajný hovorca.

Premiérka spolkovej krajiny Porýnie-Falcko Malu Dreyerová označila situáciu za katastrofálnu. „Mnoho ľudí je stále v nebezpečenstve,“ vyhlásila. V postihnutých oblastiach je prerušených veľa komunikácií, cesty blokujú popadané stromy.

Kancelárka Angela Merkelová, ktorá je na návšteve USA, uviedla, že je situáciou v zaplavených oblastiach otrasená. „Trúchlim nad tými, ktorí pri tejto katastrofe prišli o život. Stále nevieme, koľko ľudí zomrelo. Ale bude to veľa,“ povedala podľa agentúry AP kancelárka a kondolovala rodinám obetí.

„Môžeme povedať príbuzným, že záchranné zložky robia všetko pre to, aby našli nezvestných,“ ubezpečila Merkelová. Zároveň sľúbila ľuďom v zaplavených oblastiach podporu. Poďakovala tiež všetkým záchranárom a zasahujúcim zložkám.

Pozrite si reportáž RTVS od Tibora Macáka:

V stredu (14. 7.) v susednom Sársku zomreli pri záchranných prácach dvaja hasiči. V saskom mestečku Jöhstadt na krušnohorskej hranici s Českom miestna rieka strhla muža, ktorý sa snažil zabezpečiť svoj pozemok pred veľkou vodou a teraz je nezvestný.

Silný dážď vyvolaný tlakovou nížou Bernd zaplavil už predchádzajúce noci v niektorých nemeckých regiónoch pivnice, cesty a pozemky. Varovanie pred výdatnými zrážkami vydala meteorologická služba (DWD) aj na štvrtok, extrémne počasie by sa však malo do noci upokojiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet