Na hlavný obsah

Afgancom, ktorí chcú opustiť vlasť, to treba umožniť, vyzývajú krajiny sveta vrátane Slovenska

Vojna v krajine sa skončila, hlási Taliban.

Afgancom, ktorí chcú opustiť vlasť, to treba umožniť, vyzývajú krajiny sveta vrátane Slovenska
Na snímke Afganci, ktorí chcú opustiť krajinu po tom, čo hnutie Taliban obsadilo Kábul. Foto: SITA/AP

Taliban nechce byť izolovaný a chce si udržiavať vzťahy s medzinárodným spoločenstvom. V rozhovore pre televíziu Al-Džazíra to uviedol jeden z hovorcov radikálneho islamistického hnutia, ktoré v uplynulých dňoch preberá kontrolu nad Afganistanom.

Okrem iného tiež vyhlásil, že „vojna“ v ázijskej krajine sa skončila a že hnutie je pripravené viesť dialóg o obavách zahraničných vlád.

Chaos v meste

Vyhlásenie prišlo po tom, ako bojovníci Talibanu v uplynulých dňoch obsadzovali jednu afganskú provinčnú metropolu za druhou a napokon v nedeľu (15. 8.) vstúpili aj do hlavného mesta Kábulu.

Z neho ušiel doterajší prezident Ašraf Ghaní, následne sa objavili zábery, podľa ktorých prezidentský palác obsadil Taliban. V metropole zavládol chaos, snažia sa z nej dostať nielen pracovníci ambasád, ale tiež mnohí Afganci, ktorí nechcú žiť pod vládou islamistov.

„Postupujeme zodpovedne pri každom kroku a dbáme na to, aby sme mali mier so všetkými. Sme pripravení riešiť obavy medzinárodného spoločenstva prostredníctvom dialógu,“ ubezpečoval hovorca politického krídla Talibanu.

Na Západe panujú obavy najmä o osud pracovníkov doterajšej medzinárodne uznávanej vlády a spolupracovníkov odchádzajúcich zahraničných vojsk, ako aj o občianske slobody v Afganistane v prípade obnovenia vlády Talibanu.

„Žiadame všetky krajiny, aby si nami sadli v snahe zodpovedať akékoľvek otázky,“ povedal politický hovorca hnutia. Dvaja zástupcovia Talibanu predtým podľa agentúry Reuters uviedli, že hnutie plánuje v Afganistane plne prevziať moc a nepočíta s prechodnou vládou.

Podľa nového vyjadrenia hovorcu ale islamskí fundamentalisti nechcú vládnuť v izolácii a chcú rozvíjať kanály komunikácie so zahraničnými vládami.

„Vojna v Afganistane sa skončila,“ uviedol. „Dosiahli sme to, o čo sme usilovali, teda oslobodenie našej krajiny a nezávislosť nášho ľudu,“ dodal podľa BBC.

Medzitým v Kábule pokračoval prekotný vývoj spojený s evakuáciou ambasád a snahou mnohých Afgancov na poslednú chvíľu opustiť svoju vlasť. Kľúčové je v tejto súvislosti kábulské medzinárodné letisko, kam podľa všetkého v nedeľu a v noci na pondelok (16. 8.) okrem zahraničných diplomatov smerovali aj niektorí miestni obyvatelia.

Západné médiá zdieľali video z twitteru, ktoré údajne ukazuje dav na ploche priamo pri lietadlách. Televízia CNN uviedla, že na letiskovú plochu sa nahrnuli stovky ľudí, svedok týchto udalostí zase povedal BBC, že zúfalá snaha dostať sa do niektorého z lietadiel mala črty davovej paniky. Podľa Reuters si tento chaos vyžiadal už päť obetí.

K výzve sa pridalo aj Slovensko

Vlády viac ako 60 krajín sveta v spoločnom vyhlásení volajú po pokračovaní prevádzky na afganských letiskách, cestách a hraničných priechodoch, tak aby miestni i cudzinci mohli Afganistan za „zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie“ opustiť.

Uvádza to tlačová správa amerického ministerstva zahraničia. Spoločne ju vydalo 66 krajín vrátane Slovenska. Okrem neho to bola aj Česká republika, Nemecko, Spojené kráľovstvo, Katar či Japonsko.

„Afgancom a medzinárodným občanom, ktorí tak chcú urobiť, musia umožniť odcestovať, takže cesty, letiská a hraničné priechody musia zostať otvorené a musí sa zachovať pokoj,“ píše sa v krátkom komuniké.

Miestne medzinárodné letisko sa totiž uzavrelo pre komerčné lety a lietajú tu len vojenské lietadlá, už predtým Taliban obsadil všetky pozemné hraničné priechody. Dostať sa za hranice Afganistanu je tak pre obyčajných Afgancov v tejto chvíli veľmi zložité.

Evakuácia ambasády

Na letisku cez víkend vzrástlo napätie, podľa americkej ambasády v Kábule sa objavili správy o tom, že na areál mierila paľba. Pre zaistenie bezpečnosti pri evakuáciách sa do Kábulu vracajú tisíce amerických a stovky britských vojakov, jednotky tam poslali aj ďalšie krajiny. Americké ministerstvo obrany v nedeľu schválilo nasadenie ďalších 1 000 vojakov, na záver logistických operácií tak bude dohliadať celkovo 6 000 príslušníkov armády USA.

Spojené štáty neskôr v pondelok oznámili, že ukončili evakuáciu pracovníkov svojej kábulskej ambasády na miestne medzinárodné letisko. Informujú o tom svetové médiá s odvolaním sa na vyjadrenia hovorcu ministerstva zahraničných vecí Neda Pricea.

Pri odchode z areálu veľvyslanectva tiež na mieste stiahli americkú vlajku, uvádza televízia CNN. Americkí vojaci v pondelok ráno strieľali do vzduchu, aby z areálu letiska odohnali tisíce Afgancov, ktorí sa snažia vycestovať z krajiny, informovala agentúra AFP.

„Môžeme potvrdiť, že bezpečná evakuácia všetkých pracovníkov ambasády je teraz zavŕšená. Všetok personál veľvyslanectva sa nachádza na Medzinárodnom letisku Hamída Karzaiho,“ uviedol Price.

„Budeme z krajiny presúvať tisíce amerických občanov, ktorí mali bydlisko v Afganistane, ako aj lokálne zamestnávaný personál americkej misie v Kábule a ich rodiny a ďalších obzvlášť ohrozených afganských občanov,“ citovala CNN zo spoločného vyhlásenia ministerstiev zahraničia a obrany USA.

Aj lietadlo s evakuovanými 46 českými občanmi a ich afganskými spolupracovníkmi, ktoré odštartovalo v nedeľu pred polnocou (SELČ) z medzinárodného letiska v Kábule, pristálo v pondelok ráno na vojenskom letisku v pražských Kbeloch. S odvolaním sa na fotografa denníka Mladá fronta DNES o tom informoval spravodajský portál iDNES.cz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet