Na hlavný obsah

Afganský prezident Ghaní, ktorý utiekol pred Talibanom, sa skrýva v emirátoch

Prijali ho z humanitárnych dôvodov.

Afganský prezident Ghaní, ktorý utiekol pred Talibanom, sa skrýva v emirátoch
Na archívnej snímke bývalý afganský prezident Ašraf Ghaní. Foto: TASR/AP

Bývalý afganský prezident Ašraf Ghaní je s rodinou v Spojených arabských emirátoch (SAE), oznámilo podľa agentúr tamojšie ministerstvo zahraničia. Neuviedlo žiadne ďalšie podrobnosti ani presné miesto pobytu. Krajina Ghaního prijala na základe „humanitárnych dôvodov“, doplnil úrad.

Podľa agentúr AP a AFP, ktoré sa odvolali na správu oficiálnej tlačovej agentúry SAE WAM, sa Ghaní nachádza v hlavnom meste Abú Zabí.

Neskôr sa Ghaní prostredníctvom videa vyjadril. že podporuje rozhovory medzi Talibanom a bývalými najvyššími vládnymi predstaviteľmi. Podľa svojich slov rokuje o svojom návrate domov.

„Zatiaľ som v emirátoch, aby sa zastavilo krviprelievanie a chaos,“ uviedol Ghaní s tým, že „nemá v úmysle“ zostať v exile.

Afganský veľvyslanec v Tadžikistane v stredu Ghaního obvinil z krádeže 169 miliónov dolárov (cca 144 miliónov eur) zo štátnej kasy a jeho odlet z krajiny označil ako „zradu štátu a národa“. Diplomat tiež vyzval medzinárodné policajné orgány, aby Ghaního zatkli. Riaditeľ tadžickej pobočky Interpolu povedal ruskej tlačovej agentúre RIA Novosti, že takúto žiadosť zatiaľ nedostal.

Ghaní informáciu o odcudzených peniazoch odmietol.

Prezident opustil vlasť, v ktorej prevzal moc Taliban, v piatok (13. 8.). O mieste jeho ďalšieho pobytu sa viedli špekulácie, ako najpravdepodobnejší sa pôvodne javil susedný Tadžikistan alebo Uzbekistan, špekulovalo sa tiež o Ománe.

Ghaní v piatok na facebooku napísal, že krajinu opustil, aby zabránil krviprelievaniu. Kde je, ale nezdieľal. Bojovníci Talibanu medzitým vstúpili do prezidentského paláca, oznámili z miesta spravodajcovia zahraničných tlačových agentúr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet