Na hlavný obsah

Afganský prezident opustil vlasť, podľa médií je v Tadžikistane

Taliban dal svojim jednotkám rozkaz, aby postupovali do mesta.

Afganský prezident opustil vlasť, podľa médií je v Tadžikistane
Afganský prezident Ašraf Ghaní. Foto: TASR/AP

Prezident Ašraf Ghaní opustil Afganistan. Správu stanice Tolo News v nedeľu (15. 8.) potvrdil šéf Vysokej rady pre národné zmierenie Abdulláh Abdulláh. Podľa agentúry Reuters odletel Ghaní do Tadžikistanu.

Prezidentská kancelária oznámila, že miesto pobytu hlavy štátu z bezpečnostných dôvodov nespresní.

Abdulláh zverejnil na facebooku video, v ktorom požaduje, aby afganské sily spolupracovali a zabezpečili bezpečnosť. Zároveň Vyzval Taliban, aby jeho jednotky nevstupovali do Kábulu, čo by umožnilo ďalšie rokovania.

Hnutie Taliban však dalo rozkaz svojim bojovníkom rozmiestneným na okrajoch metropoly, aby postúpili smerom do mesta. Podľa neho v meste nefunguje polícia a je potrebné zabrániť rabovaniu.

Podľa agentúry Reuters je aktuálne na niektorých miestach v Kábule počuť streľba.

Agentúra AP uviedla, že spolu s prezidentom odcestoval aj jeho bezpečnostný poradca Hamdulláh Mohíb. Stanica BBC informovala, že do zahraničia sa uchýlil aj viceprezident Amrulláh Sálih.

V Kábule sa doteraz konali rokovania so zástupcami islamistického hnutia Taliban, ktorého bojovníci v nedeľu po rýchlom postupe celou krajinou obkľúčili metropolu. Predstaviteľ Talibanu agentúre Reuters povedal, že informáciu o tom, že Ghaní krajinu opustil, ešte len musí overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet