Na hlavný obsah

Afganský prezident prvý raz od spustenia ťaženia Talibanu vystúpil s prejavom

Ubezpečil, že vláda je odhodlaná proti ofenzíve bojovať.

Afganský prezident prvý raz od spustenia ťaženia Talibanu vystúpil s prejavom
Na archívnej snímke bývalý afganský prezident Ašraf Ghaní. Foto: TASR/AP

Afganský prezident Ašraf Ghaní v sobotu (14. 8.) vystúpil s prvým prejavom od chvíle, keď povstalci z hnutia Taliban začali postupne obsadzovať krajinu. Povedal, že jeho vláda je odhodlaná proti ofenzíve bojovať.

Ghaní v predtočenom televíznom prejave zdôraznil, že mobilizácia ozbrojených síl je teraz prioritou. Zároveň povedal, že rokuje s lokálnymi lídrami aj so zahraničím, aby boje čo najskôr ukončil a zabránil ďalšiemu násiliu, informovala agentúra AP.

Podľa AP hovoril Ghaní len veľmi krátko a vyhýbavo.

„Začali sme konzultácie so staršími ľuďmi a politickými lídrami, zástupcami najrôznejších vrstiev spoločnosti a medzinárodnými spojencami. Čoskoro vás budeme informovať o výsledkoch,“ povedal bez ďalších podrobností Ghaní.

Podľa neho sa vláda nechce vzdať úspechov, ktoré krajina dosiahla za posledných 20 rokov, teda po invázii vedenej Spojenými štátmi.

„Chápem, že máte obavy o budúcnosť a ako prezident vás uisťujem, že sa pokúsim zabrániť ďalšej nestabilite, násiliu a núteným únikom občanov,“ dodal prezident.

Taliban v začal útok na Mazáre Šaríf na severe Afganistanu, ktoré doteraz ako jedno z troch veľkých miest kontroluje afganská vláda. Drží už tiež celú provinciu Lógar vzdialenú len niekoľko desiatok kilometrov od Kábulu.

Z metropoly sa sťahujú diplomati západných krajín, na ich bezpečnú evakuáciu má dohliadať aj 3000 amerických vojakov, z ktorých časť už do Kábulu dorazila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet