Na hlavný obsah

Aké opatrenia platia v oranžových okresoch?

Plne zaočkovaní budú takmer bez obmedzení.

Aké opatrenia platia v oranžových okresoch?
Na ilustračnej snímke terasa reštaurácie. Foto: TASR

Vláda v utorok (10. 8.) schválila návrh aktualizovaného covidového automatu z dielne ministerstva zdravotníctva. Od pondelka (16. 8.) bude podľa jeho pravidiel na Slovensku 9 oranžových okresov. Sú to okresy Gelnica, Košice I.-IV., Košice – okolie, Poprad, Spišská Nová Ves a Stará Ľubovňa.

Nový covidový automat rozlišuje medzi tromi skupinami osôb.

Zaočkovaní – ľudia, ktorí sú viac ako 14 dní po druhej dávke dvojdávkovej vakcíny alebo osoby 21 dní po jednodávkovej vakcíne. Do tejto kategórie spadajú aj ľudia, ktorí sú 14 dní po očkovaní akoukoľvek vakcínou a zároveň v uplynulých 180 dňoch prekonali koronavírus.

OTP (očkovaní, testovaní, prekonaní) – plne zaočkovaní ľudia, ľudia s negatívnym testom (PCR nie starší ako 72 hodín a antigénový maximálne 48 hodín) a tí, ktorí koronavírus prekonali v ostatných 180 dňoch.

Základ – všetci ľudia bez ohľadu na očkovanie, testovanie či prekonanie choroby.

V oranžových okresoch prísnejšie pravidlá hromadných podujatí

Hromadné podujatia sa v oranžovom okrese môžu ľudia z kategórie OTP zaplniť na 25 percent kapacity v prípade interiéru a 50 percent v prípade exteriéru. Ak sa kapacita dejiska nedá určiť, platí limit maximálne 1 000 ľudí v exteriéri a 500 v interiéri. V prípade, že organizátor vpustí len plne zaočkovaných, limit návštevníkov je neobmedzený.

Pozrite si viac v reportáži RTVS, ktorú pripravili Alena Dudláková a Nikoleta Ferková:

Ak organizátor nekontroluje očkovanie či testovanie a zvolí si kategóriu základ, platia rovnaké kapacitné percentuálne obmedzenia. Na podujatie sa však dostane na sedenie maximálne 200 ľudí v exteriéri a 100 ľudí v interiéri. Na státie v exteriéri 100 a v interiéri 50 ľudí. Organizátor je v tomto prípade povinný viesť zoznam ľudí, ktorí sa na podujatí zúčastnili.

Pod hromadným podujatím sa rozumejú športové zápasy a preteky, divadelné predstavenia, pohreby, cirkevné a náboženské obrady a bohoslužby.

Na svadbe maximálne 200 zaočkovaných osôb

V oranžových okresoch sa na svadobnej hostine, kare, oslave či inom podujatí v reštaurácii môže v exteriéri zúčastniť najviac 200 zaočkovaných hostí, v prípade interiérov je povolený limit 100.

Pre ľudí, ktorí sú v kategórii OTP, covidový automat stanovuje počet na najviac 100 v exteriéri a 50 vo vnútorných priestoroch. V prípade týchto podujatí je potrebné viesť zoznam účastníkov bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní alebo nie. V režime základ podobné podujatie nebude možné zorganizovať.

V kategórii OTP návštevy v nemocniciach len so súhlasom

Plne zaočkovaní ľudia môžu aj v oranžových okresoch naďalej navštevovať svojich blízkych v nemocniciach, väzniciach či ústavoch bez obmedzenia.

Ak si daná inštitúcia vyberie kategóriu OTP, musí mať návštevník súhlas jej riaditeľa či zriaďovateľa.

Prísnejšie limity pre športovcov

V exteriéri v oranžových okresoch môže v kategórii OTP súťažne či rekreačne športovať naraz najviac 400 športovcov. V prípade interiéru sa limit znižuje o polovicu.

Plne zaočkovaných športovcov môže byť naraz na jednom mieste neobmedzený počet.

Bez kontroly testu či očkovania si môže zašportovať 50 ľudí, organizátor zápasu však musí viesť ich zoznam.

Obmedzenia sa plne zaočkovaných netýkajú ani v prípade plavární. Prevádzkovateľ však musí v prípade kategórie OTP zabezpečiť, aby sa nenaplnilo viac než 50 percent kapacity plavárne.

V prípade, že plaváreň si vyberie režim základ (bez kontroly testovania a očkovania), tak do svojich priestorov nemôže vpustiť viac než 10 ľudí.

Na wellness sa bez kontroly testu či očkovania nedostanete

Pravidlá covidového automatu v oranžových okresoch zakazujú vstup do aquaparkov či na wellness každému v prípade, že sa ich prevádzkovatelia rozhodnú pre režim základ.

V prípade kategórie OTP ľudia môžu naplniť areál aquaparku či kúpeľov do polovice jeho kapacity, maximálne však do 1 000 ľudí. Pre kategóriu plne zaočkovaných nie sú žiadne limitné obmedzenia.

Bez obmedzenia počtu môžu očkovaní využívať aj fitnescentrá.

Pre ľudí v kategórii OTP platí limit maximálne 20 cvičiacich v celom fitnescentre, alebo na jedného človeka musí vyjsť minimálne 15 metrov štvorcových celkovej plochy fitnescentra. Povinné je viesť zoznam účastníkov. Ak sa prevádzkovateľ rozhodne pre režim základ, môže prísť maximálne 10 cvičiacich, aj tu je potrebný zoznam.

Vracajú sa obmedzenia pre obchody a služby

V oranžových okresoch sa vracajú kapacitné obmedzenia pre obchody a služby. Pre režimy OTP alebo základ platí, že v prevádzke môže byť najviac jeden človek na 15 metrov štvorcových predajnej plochy.

V interiéri reštaurácie v režime zaočkovaní a OTP smú pri jednom stole sedieť maximálne 4 osoby, viac len ak ide o členov jednej domácnosti. Vzdialenosť medzi stolmi musí byť minimálne dva metre.

Ak si prevádzkovateľ reštaurácie zvolí kategóriu základ, ľudia smú sedieť len na terase v maximálnom počte do 10 ľudí. Prevádzkovateľ je povinný na terase otvoriť minimálne 50 percent stien.

Ubytovacie zariadenia (hotely, hostely, ubytovne, penzióny a pod.) v oranžových okresoch fungujú bez obmedzení pre režim zaočkovaní aj OTP, ich reštaurácie a wellnes sa riadia vyššie spomenutých pravidiel..

Pre múzeá a lanovky len mierne obmedzenia

Plne zaočkovaní sa do múzeí, galérií či knižníc dostanú bez obmedzení. To isté platí aj pre kategóriu OTP. Obmedzenia platia len pre prevádzky, ktoré sa rozhodnú pre režim základ. V interiéri sa môže nachádzať jeden človek na 15 metrov štvorcových. Hromadné prehliadky sú zakázané.

Lanovky môžu plne zaočkovaní aj kategória OTP využívať bez obmedzení. Prevádzkovateľ lanovky v režime základ môže používať len otvorené vleky, nie kabínové lanovky.

Covid Automat Signalizacny System 4v1 by Miroslav Binčík on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko