Na hlavný obsah

Aké opatrenia platia v zelených okresoch?

Závisieť to bude od vybraného režimu.

Aké opatrenia platia v zelených okresoch?
Na ilustračnej snímke priestory nákupného centra v Bratislave. Foto: TASR

Vláda v utorok (10. 8.) schválila podobu nového covidového automatu a s ním spojené nové rozdelenie okresov od pondelka 16. augusta – deväť z nich bude v oranžovej fáze (ostražitosť), zvyšných 70 však ostane zelených (monitoring) a budú pre ne aj od pondelka platiť „najmäkšie“ opatrenia.

Čo sa zmenilo?

Hlavným rozdielom medzi novým a pôvodným automatom je, že ten nový bude mať päť farieb oproti doterajším siedmim. Uprednostňuje tiež okresné kritériá pred celonárodnými, z čoho vyplýva, že celoštátna uzávera by v prípade tretej vlny nemala nastať.

O zaradení okresov do jednotlivých farieb rozhoduje sedemdňová incidencia nových prípadov, ale aj zaočkovanosť v okrese – predovšetkým rizikových skupín, teda starších ako 50 rokov.

Rozhodovať bude aj komplexné zhodnotenie epidemickej situácie príslušnými regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva. Susedné okresy sa tiež nemôžu líšiť o viac ako jeden stupeň.

Tri kategórie

Nový covidový automat rozlišuje medzi tromi skupinami osôb. Prevádzky a organizátori hromadných podujatí si môžu flexibilne vybrať spomedzi troch protokolov.

V danú dobu si budú môcť vybrať len jednu možnosť. Každá z možností ponúka iný set prevádzkových podmienok s inými maximálnymi limitmi. Kombinovanie možností alebo navyšovanie nie je prípustné.

V zelených okresoch môžu školy fungovať bez obmedzení, bližšie informácie poskytne školský automat. Limitovaný nie je ani pohyb osôb. Rúško či respirátor musí prekrývať dýchacie cesty v interiéri a na hromadných podujatiach aj v exteriéri – platí aj pre zaočkovaných.

Hromadné podujatia v zelených okresoch

Režim zaočkovaní: Bez obmedzení pri klasických hromadných podujatiach či pri sobášoch, krstoch a pohreboch. Ďalej sa líšia podľa príslušného semaforu pre dopravu a cestovný ruch, cirkvi, športové, alebo kultúrne podujatia.

Pri svadbách, karoch či oslavách v gastroprevádzkach platí, že môže byť maximálne 400 osôb v interiéri a 800 v exteriéri, resp. podľa príslušného semaforu. Povinný je aj zoznam účastníkov.

Pri športových súťažiach neexistujú kapacitné limity pre športovcov.

Režim OTP: Na státie je povolená 50 % kapacita, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75 %. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita, môže byť najviac 5 000 osôb v exteriéri a 2 500 v interiéri.

Na svadbách, karoch či oslavách v gastroprevádzkach môže byť maximálne 200 osôb v interiéri a 400 v exteriéri, resp. podľa príslušného semaforu. Povinný je aj zoznam účastníkov.

Pri športových súťažiach neexistujú kapacitné limity pre športovcov.

Režim základ: Na státie maximálne 50 % kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75 % – maximálne však do 1 000 osôb v exteriéri a do 500 v interiéri.

Keďže ide o vysoko rizikovú aktivitu, svadby, kary či oslavy v gastroprevádzkach nie sú povolené v režime základ.

Pri športových súťažiach môže byť prítomných maximálne 100 športovcov.

Služby v zelených okresoch

Pri obchodoch a službách platí, že musia byť k dispozícii všetkým, nemôžu sa preto otvoriť len pre zaočkovaných. V rámci režimov OTP a základ platí, že zákazníci musia dodržiavať stanovené hygienické opatrenia.

Pre všetky tri režimy platí, že reštaurácie sa môžu otvoriť bez kapacitných obmedzení v interiéroch či exteriéroch. Rovnako tak môžu urobiť aj múzeá, galérie, knižnice či výstaviská, ale aj prevádzkovatelia umelých vodných plôch (bazény a plavárne) či lanových dráh.

Fitnescentrá v režime pre zaočkovaných môžu fungovať bez obmedzení. Pri režime OTP môže prísť do posilňovne 50 osôb alebo sa prevádzky môžu rozhodnúť vyčleniť aspoň 15 m2 na osobu. Pri režime základ môže navštíviť fitnescentrum 25 ľudí a je povinný zoznam zákazníkov.

Bohoslužby môžu pre zaočkovaných fungovať bez obmedzení. Pri režime OTP je to pre státie maximálne 50 % kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75 %. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita – maximálne do 5 000 osôb v exteriéri a do 2 500 v interiéri. V režime základ je to na státie max. 50 % kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75 %, maximálne však do 1 000 osôb v exteriéri a do 500 v interiéri.

Pri využívaní taxislužieb je povinné nosenie rúšok a pravidelné vetranie.

Rekreácia a návštevy v zelených okresoch

Ubytovacie zariadenia môžu fungovať v režimoch pre zaočkovaných, OTP a základ bez obmedzení. Podobný režim platí aj pre wellness centrá, akvaparky a kúpele môžu pre zaočkovaných a OTP fungovať bez obmedzení. V režime základ môžu naplniť maximálne 50 % kapacity, prípadne neprekročiť limit do 1 000 ľudí.

Návštevy v nemocniciach, zariadeniach sociálnych služieb či väzniciach sú pre kompletne zaočkovaných a OTP bez obmedzení. Návštevy sa riadia semaforom pre návštevy v ústavných zdravotníckych zariadeniach a semaforom pre návštevy v pobytových ZSS. Nemocnice a zdravotnícke zariadenia – sprievod, návšteva paliatívnych pacientov, umierajúcich na povolenie primárom alebo ošetrujúcim lekárom.

Covid automat by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko