Na hlavný obsah

Aké sú najčastejšie dôvody odmietania očkovania proti covidu?

Rezort zdravotníctva reaguje na obavy ľudí.

Aké sú najčastejšie dôvody odmietania očkovania proti covidu?
Žena dostáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Medzi dôvodmi, prečo sa ľudia odmietajú dať zaočkovať proti koronavírusu je napríklad strach z vedľajších účinkov či domnienka, že mladý a zdravý človek očkovanie nepotrebuje.

Na päť najčastejšie sa opakujúcich dôvodov, ktoré vzišli z prieskumov verejnej mienky, monitoringu a analýz sociálnych sietí, poskytol rezort zdravotníctva vysvetlenia.

1. Vakcíny vyvinuli príliš rýchlo

Technológiu mRNA vakcín vyvíjajú vedci už od 90. rokov, takže nejde o úplne nový prístup. Všetky registrované vakcíny, ktorými sa na Slovensku očkuje, prešli tromi kolami klinických skúšok na desiatkach tisíc dobrovoľníkov. Na svete je nimi zaočkovaných už cez dve miliardy ľudí.

Podmienečná registrácia vakcín neznamená, že očkovacie látky sú experimentálne. Na Slovensku je momentálne 114 ďalších liekov v statuse podmienečnej registrácie.

2. Strach z vedľajších účinkov

Vedľajšie účinky sú bežným javom pri takmer všetkých liečivách. Zdravotnícke inštitúcie poctivo monitorujú vedľajšie účinky a Štátny ústav pre kontrolu liečiv pravidelne zverejňuje podozrenia z nežiaducich účinkov.

Pri vakcínach proti covidu evidujú zväčša krátkodobé vedľajšie účinky, akými sú teplota, únava a bolesti hlavy.

„Je pravdou, že po zaočkovaní miliónov ľudí sa objavili aj vedľajšie účinky, ktoré klinické skúšania neodhalili – prípady vzácnych krvných zrazenín alebo myokarditídy,“ dodalo ministerstvo s tým, že tieto prípady sú mimoriadne zriedkavé.

Klinické skúšky potvrdili, že vakcíny proti koronavírusu sú bezpečné.

3. Zdravotné dôvody

Rezort zdravotníctva zdôrazňuje, že prekážok, pre ktoré sa zo zdravotných dôvodov človek nemôže dať zaočkovať, je veľmi málo. Chronické ochorenia a vysoký vek sú, naopak, dôvodom, prečo sa zaočkovať dať čo najskôr a chrániť sa tak pred prípadným ťažkým priebehom ochorenia.

„Kontraindikácie pre očkovanie proti covidu sú alergia na jednu zo zložiek vakcíny, fáza akútneho zhoršovania chronického ochorenia, akútne febrilné ochorenie a prípady po závažnej alergickej reakcii na prvú dávku vakcíny,“ uvádza ministerstvo.

4. Strach z neznámych dlhodobých účinkov

Všetky vedľajšie účinky registrovaných vakcín proti covidu sú krátkodobé. Netreba sa obávať ani toho, že by sa nejaké nežiaduce účinky objavili až po rokoch, pretože všetky zložky vakcíny opúšťajú ľudské telo už niekoľko dní po vakcinácii.

Na Slovensku je 82 registrovaných vakcín a ešte nikdy sa nestalo, že by niektorej z nich spätne odňali registráciu pre neskôr sa objavujúce účinky.

Naopak, pri infikovaní sa covidom trápia mnohých pacientov zdravotné problémy aj dlho po jeho prekonaní. „Podľa štúdie publikovanej v časopise Lancet až 76 % hospitalizovaných s covidom pociťuje pretrvávajúce príznaky aj 6 mesiacov po vyliečení,“ spresňuje rezort.

5. Mladý a zdravý človek vakcínu nepotrebuje

Údaje zo zahraničia ukazujú, že delta variant zasahuje najmä mladých, medzi ktorými je veľmi nízka zaočkovanosť. Často tak končia v nemocniciach, pretože riziká vyplývajúce z infekcie covidu sú vyššie ako riziká spojené s očkovaním.

„Mladý a zdravý človek by sa však nemal očkovať len kvôli sebe, ale aj preto, aby nenakazil nikoho vo svojom okolí,“ uzatvára ministerstvo.

Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR
Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko