Na hlavný obsah

Američania dodržia stanovený termín odchodu vojakov z Afganistanu, píše AP

Taliban ich varoval pred nedodržaním deadlinu.

Američania dodržia stanovený termín odchodu vojakov z Afganistanu, píše AP
Príslušníci armády Spojených štátov. Foto: TASR/AP

Americké jednotky odídu z Afganistanu k 31. augustu, ako bolo dohodnuté. S odvolaním sa na zdroj z americkej vlády o tom v utorok (24. 8.) informovala agentúra AP. Podľa nej sa prezident Joe Biden rozhodol dodržať tento termín na odporúčanie Pentagónu, ktorý vyjadril obavy o bezpečnosť vojakov.

Pentagón ešte v pondelok (23. 8.) odporučil Bidenovi evakuáciu ukončiť najneskôr 31. augusta z dôvodu potenciálnych bezpečnostných hrozieb voči americkým silám v Kábule, priblížil citovaný zdroj.

Iné členské krajiny G7, ako aj európski členovia Severoatlantickej aliancie, už predtým vyzvali americkú armádu, aby v Kábule zotrvala dlhšie pre obavy, že v krajine zostane mnoho ľudí, ktorým hrozí prenasledovanie zo strany talibov.

Hnutie Taliban už skôr varovalo USA pred nedodržaním tohto termínu. Spojené štáty a spojenci evakuujú z letiska v Kábule svojich občanov a tiež miestnych afganských spolupracovníkov po tom, čo Taliban prakticky ovládol krajinu.

Hovorca tohto fundamentalistického hnutia Suhajl Šáhín v rozhovore pre britskú televíziu Sky News povedal, že 31. august v tomto smere predstavuje pomyselnú „červenú čiaru“, a teda neprekonateľnú hranicu.

„Ak budú USA alebo Británia chcieť viac času na evakuáciu, odpoveď znie: nie. Inak to bude mať následky. Vytvorí to medzi nami nedôveru,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet