Na hlavný obsah

Američanka obvinila britského princa Andrewa zo sexuálneho zneužitia

V čase skutkov nemala mať ani 18 rokov.

Američanka obvinila britského princa Andrewa zo sexuálneho zneužitia
Na archívnej snímke z roku 2019 britský princ Andrew. Foto: TASR/AP

Američanka Virginia Giuffreová, ktorá tvrdí, že ju ako 17-ročnú nútil k sexu finančník Jeffrey Epstein, podala v utorok (10. 8.) žalobu na britského princa Andrewa.

Žena uvádza, že ju potomok britskej panovníčky Alžbety II., pohlavne zneužil, keď mala 17 rokov, napísala agentúra AP.

Giuffreovej právnici podali na federálny súd v Manhattane v New Yorku žalobu pre porušenie zákona o ochrane detí. Vo svojom vyhlásení pre tlač žalobkyňa uviedla, že chce, aby princ Andrew niesol „zodpovednosť za to, čo mi urobil“. Tvrdí, že mu bola predaná na sex a bola ním pohlavne zneužívaná.

„Mocní a bohatí nemajú výnimku zo zodpovednosti za svoje činy. Dúfam, že ďalšie obete uvidia, že je možné nežiť v mlčanlivosti a strachu, ale môžu si vziať svoj život späť tým, že prehovoria a požadujú spravodlivosť,“ uviedla Giuffreová.

„K tomuto rozhodnutiu som nedospela ľahko. Ako matka a manželka kladiem na prvé miesto rodinu, a viem, že tento krok ma vystaví ďalším útokom princa Andrewa a jeho zástupcov, ale vedela som, že keby som sa tak nerozhodla, sklamala by som (rodinu) aj obete po celom svete,“ dodala.

Od 61-ročného princa žiada kompenzáciu za fyzickú a morálnu ujmu.

Princ tvrdí, že ju nestretol

Princ Andrew na konci roka 2019 v rozhovore s BBC razantne poprel, že by kedy Giuffreovú stretol. Šesťdesiatšesťročný princ sa však pre svoje styky s Epsteinom stiahol z verejného života.

Žaloba ale tvrdí, že Andrew Giuffreovú niekoľkokrát zneužil pred tým, ako mala 18 rokov.

Raz sa tak malo stať v Londýne v dome Epsteinovej priateľky Ghislaine Maxwellovej, ďalšie znásilnenie sa podľa žaloby stalo vo finančníkovom dome v New Yorku či na jeho súkromnom ostrove v Karibiku.

Giuffreová predtým uviedla, že ju Epstein s pomocou Maxwellovej držal ako „sexuálnu otrokyňu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet