Na hlavný obsah

Americká armáda prerušila evakuácie z letiska v Kábule

Zaplavilo ho množstvo civilistov.

Armáda Spojených štátov v pondelok (16. 8.) pozastavila všetky evakuačné lety z kábulského letiska, aby uvoľnila letiskovú plochu, ktorú zaplavili afganskí civilisti snažiaci sa dostať z krajiny. Podľa agentúry Reuters to uviedol vysokopostavený americký obranný predstaviteľ, rovnakú informáciu zverejnila aj televízia CNN.

Afganskú metropolu sa snažia opustiť tisíce ľudí po tom, ako ju v nedeľu (15. 8.) obsadilo islamistické hnutie Taliban. Vojenskými lietadlami evakuujú z medzinárodného letiska v Kábule tiež diplomatov zo svetových krajín.

Na kábulskom medzinárodnom letisku vládne od nedele chaos. Americkí vojaci sa v pondelok ráno snažili zahnať Afgancov paľbou do vzduchu. Agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov napísala, že na letisku zahynulo najmenej päť osôb – nie je ale jasné, či obete zomreli v tlačenici, alebo ich zabila streľba.

Na jednej z videonahrávok z letiska je vidieť, ako sa dav afganských civilistov tiesní na mobilných schodoch pristavených k lietadlu, niektorí ľudia visia zo zábradlia. Podľa ďalšieho z videí sa niekoľkí Afganci chytili štartujúceho amerického vojenského lietadla zvonku, vo vzduchu sa ale neudržali a zrútili sa na zem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet