Na hlavný obsah

Americkí basketbalisti vyhrali štvrté olympijské zlato po sebe

Durant vyrovnal zápis Anthonyho.

Americkí basketbalisti vyhrali štvrté olympijské zlato po sebe
Radosť amerických basketbalistov po zisku zlata na OH 2020. Foto: TASR/AP

Americkí basketbalisti obhájili na olympiáde v Tokiu zlato z Ria de Janeira. V sobotnom (7. 8.) finále zdolali Francúzov 87:82. Pripísali si štvrtý triumf v sérii a šestnásty celkovo.

Prvýkrát od príchodu hráčov z NBA na olympiádu sa stalo, že Američania získali zlato, hoci nevyhrali vo všetkých stretnutiach na turnaji. Francúzom sa však po víťazstve 83:76 v úvodnom meraní síl v A-skupine nepodarilo zdolať najväčšieho kandidáta na titul aj druhýkrát.

Skvelý zápis Duranta aj dua z Milwaukee

Kevin Durant vyrovnal zápis Carmela Anthonyho a získal do zbierky tretie zlato. O unikátny zápis sa postarali hráči Milwaukee Bucks v tíme USA Khris Middleton a Jrue Holiday, ktorí získali premiérový titul šampióna OH i NBA za menej ako tri týždne.

Zlatá medaila je zadosťučinením aj pre trénera Gregga Popovicha, ktorý bol ako asistent Larryho Browna pri predchádzajúcom neúspechu americkej reprezentácie pod piatimi kruhmi, keď v Aténach 2004 získala iba bronz. Tím prevzal pred MS 2019 v Číne, na ktorých Američania zlyhali a obsadili až 7. priečku.

Jasný líder

Lídrom víťazného tímu bol v sobotňajšom finále Kevin Durant s 29 bodmi, Jason Tatum pridal 19 bodov a 7 doskokov. Francúzom nestačilo 16 bodov Evana Fourniera a 16 bodov a 8 doskokov Rudyho Goberta.

Francúzi mali lepší štart do stretnutia, najvyššie viedli o šesť bodov. V závere prvej štvrtiny získali vedenie na svoju stranu Američania a už ho nepustili.

Hráči galského kohúta sa však držali na dostrel a nezlomili sa, ani keď si USA v závere tretej štvrtiny vypracovalo štrnásťbodový náskok. V úplnom závere Francúzi stiahli náskok aj na rozdiel jediného koša, no duel obrátiť už nedokázali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport