Na hlavný obsah

Americkí vojaci sa budú musieť do polovice septembra povinne zaočkovať

Už jeden milión príslušníkov je kompletne zaočkovaných.

Americkí vojaci sa budú musieť do polovice septembra povinne zaočkovať
Príslušníci armády Spojených štátov. Foto: TASR/AP

Všetci príslušníci armády Spojených štátov sa budú musieť dať do polovice septembra povinne zaočkovať proti koronavírusu. Vyplýva to z pondelňajšieho (9. 8.) interného dokumentu amerického ministra obrany Lloyda Austina, píše agentúra AFP.

Austin uviedol, že nariadenie o povinnej vakcinácii vydá do 15. septembra alebo skôr, ak očkovacia látka farmaceutickej spoločnosti Pfizer/BioNTech alebo iné vakcíny (Moderna či Johnson & Johnson) dostanú konečné povolenie od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), alebo ak budú počty nakazených naďalej stúpať.

Minister obrany v dokumente poznamenal, že pred tým, než vydá príkaz na povinné očkovanie, bude armáda „pozorne sledovať počty infikovaných, ktoré teraz stúpajú v súvislosti s variantom delta, a vplyv, ktorý môžu mať na našu pripravenosť“.

„Nebudem váhať a budem konať skôr alebo odporučím prezidentovi iný postup, ak budem mať pocit, že je to potrebné,“ dodal Austin.

Pentagón takisto, v súlade s nariadením  prezidenta Joea Bidena o nezaočkovaných federálnych pracovníkoch, zavedie dodatočné opatrenia vrátane nosenia rúšok, dodržiavania odstupu a cestovných obmedzení.

Biden v reakcii na kroky Pentagónu uviedol, že ohlásený prístup dôrazne podporuje. „Tieto vakcíny zachraňujú životy,“ povedal.

Keďže vakcíny proti covidu sú v USA schválené zatiaľ len na núdzové použitie, americká armáda od svojich členov nežiadala, aby sa dali zaočkovať, ako to robí pri iných vakcínach. V závislosti od toho, do akej krajiny sú vojaci vyslaní, môžu dostať až 17 rôznych vakcín, píše agentúra AP.

Podľa štatistík Pentagónu dostala vakcínu proti koronavírusu vyše polovica z 2,5 milióna vojakov v aktívnej službe a členov národnej gardy. Viac ako jeden milión z nich je zaočkovaných kompletne a ďalších 237 000 dostalo prvú dávku vakcíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet