Na hlavný obsah

Americkí vojaci začali so sťahovaním vojakov z kábulského letiska

K 31. augustu sa majú stiahnuť úplne.

Americkí vojaci začali so sťahovaním vojakov z kábulského letiska
Na satelitnej snímke Medzinárodné letisko Hamída Karzaja v Kábule.

Armáda Spojených štátov začala sťahovanie z kábulského letiska, kde v uplynulých dvoch týždňoch pokračovala evakuácia cudzincov i Afgancov utekajúcich pred radikálnym islamistickým hnutím Taliban. Oznámil to v sobotu (28. 8.) hovorca Pentagonu John Kirby.

Nemenovaný americký činiteľ súčasne agentúre Reuters povedal, že počet amerických vojakov na letisku sa znížil na menej ako 4 000 z pôvodných 5 800.

Washington už skôr oznámil, že americkí vojaci sa z kábulského letiska úplne stiahnu k 31. augustu. Prítomnosť americkej armády na letisku je z hľadiska evakuácií úplne kľúčová.

Kirby podľa agentúry DPA ďalej uviedol, že armáda z bezpečnostných dôvodov nebude uvádzať presné počty sťahovaných vojakov z medzinárodného letiska. Vojaci sa podľa neho budú až do konca svojho pôsobenia v Kábule snažiť evakuovať čo najviac štátnych príslušníkov západných krajín i spolupracujúcich Afgancov.

Krehká situácia

Situácia na letisku zostáva po štvrtkovom (26. 8.) krvavom útoku Islamského štátu krajne napätá. Taliban v piatok (27. 8.) večer uviedol, že má pod kontrolou väčšinu letiska. Jeden z členov hnutia agentúre DPA povedal, že americká armáda v noci na sobotu odovzdala Talibanu dve až tri vstupné brány.

Pentagon tieto informácie následne poprel a ústami svojho hovorcu povedal, že americká armáda letisko naďalej plne kontroluje a v jej moci sú aj všetky vstupné brány. Podľa Kirbyho budú americkí vojaci zodpovední za bezpečnosť letiska až do konečného stiahnutia plánovaného na utorok (31. 8.). Podľa agentúry AP príslušníci Talibanu cez svoje okolité kontrolné stanovištia teraz nevpúšťajú takmer nikoho.

Hovorca Talibanu povedal Reuters, že hnutie získa nad letiskom plnú kontrolu „veľmi rýchlo“. „Je predčasné hovoriť, či budeme potrebovať na prevádzku letiska pomoc Turecka či Kataru,“ dodal s tým, že hnutie disponuje dostatkom bezpečnostného a technického personálu, ktorý bude môcť letisko riadiť. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan predtým uviedol, že jeho krajina s Talibanom o záležitosti rokuje.

USA a spojenecké krajiny podľa agentúry AFP z Afganistanu evakuovali bezmála 112 000 osôb od chvíle, keď sa Taliban v polovici augusta po prekvapivej a bleskovej ofenzíve zmocnil prakticky celého Afganistanu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet