Na hlavný obsah

Archeologické výskumy odkryli vzácne fresky v kostole v Modre

Niektoré vznikli pred vyše 700 rokmi.

Kostol svätého Jána Krstiteľa v Modre aj vďaka dobrovoľníkom nadobudol nový šat a odhalil svoje tajomstvá. Archeologické výskumy v najstaršom kostole v regióne odkryli vzácne fresky, staršie ako múry kostola z 13. storočia.

Asi štyri roky čakali odborníci aj miestni aktivisti na odkrytie a zreštaurovanie vzácnych fresiek. Kostol ich skrýval celé stáročia. Niektoré vznikli pred vyše 700 rokmi.

„Pri výskumoch, ktoré prebehli ako prvé sme vedeli, že sú tu nálezy stredovekej maľby, tých fresiek. Museli sme byť trpezliví, aby sa najskôr kostol ozdravil, odvlhčil a až potom sa mohlo začať s odkrytím celej fresky a s reštaurovaním,“ vysvetlila Katarína Machatová, podpredsedníčka Združenia záchrany cirkevných pamiatok.

Archeológ a dekan Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity Erik Hrnčiarik doplnil, že fresky znázorňujú pašiový cyklus.

„Zaujímavé na ňom je to, že sú tam jednotlivé zastavenia. Ale vedľa sú aj postavy pravdepodobne donátorov, ktorí pravdepodobne financovali výstavbu toho kostola.“

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko