Na hlavný obsah

Austráliu nebudú môcť opustiť domáci, ani Austrálčania žijúci v zahraničí

Miestni toto tvrdé opatrenie prirovnávajú k väzeniu.

Austráliu nebudú môcť opustiť domáci, ani Austrálčania žijúci v zahraničí
V Austrálskych mestách sú už niekoľko týždňov prázdne ulice, stanice aj nákupné centrá. Foto: SITA/AP

Austrália má od začiatku pandémie koronavírusu jedny z najprísnejších hraničných pravidiel na ochranu občanov. A teraz opäť pritvrdzuje. Krajinu najnovšie nebudú môcť opustiť nielen domáci, ale ani Austrálčania, ktorí žijú v zahraničí. Ľuďom sa to nepáči.

Tvrdé opatrenia na hraniciach prirovnávajú miestni k väzeniu. Kritici tvrdia, že zmeny, ktoré vstúpia do platnosti 11. augusta, potrestajú najmä rodiny a odradia ľudí od návratu do Austrálie. U protinožcov už vlani v marci zakázali občanom opustiť krajinu pre pandémiu.

„Miera zaočkovanosti, ktorú v súčasnosti dosahujeme, je podobná ako v iných krajinách po celom svete. Potrebujeme v tejto práci pokračovať aj naďalej,“ uviedol tamojší premiér Scott Morisson.

Problémom je veľmi malá zaočkovanosť

Canberra vlani vsadila najmä na vakcínu AstraZeneca a nenakúpila dostatočný počet látok od Pfizeru alebo Moderny. Aj preto sa úroveň plnej zaočkovanosti v Austrálii pohybuje len na úrovni pod 20 percent.

„Dôvod, prečo máme lockdown, ktorý je pre každého frustrujúci aj keď väčšina sveta sa otvára, je jednoduchý. Vláda zlyhala a nenakúpila dostatočný počet vakcín a, bohužiaľ, čas vrátiť nedokážeme,“ dodal austrálsky expremiér Malcolm Tunbull.

Aby sa krajina znovu otvorila, vakcínu musí dostať až 80 percent obyvateľstva, tvrdí vláda. Nové nariadenie Austrálčanov pobúrilo, mnohí ho označujú za barbarské.

Protipandemická politika rozdeľuje občanov na dva tábory. Kým jedni ju podporujú, iní ju, naopak, kritizujú. K druhej skupine sa pridávajú aj právni experti. Tí spochybňujú, či najnovšie pravidlá neporušia ústavné práva ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet