Na hlavný obsah

Belgicko bude vyžadovať covid pasy zatiaľ len pri veľkých festivaloch

Do reštaurácie či barov sa ľudia dostanú aj bez nich.

Belgicko bude vyžadovať covid pasy zatiaľ len pri veľkých festivaloch
Na ilustračnej snímke belgická vlajka v Bruseli. Foto: TASR/AP

Flámsky premiér Jan Jambon nepodporí používanie covidových pasov na organizovanie svadobných hostín a na vstup do obchodov, reštaurácií, barov a hotelov. Od piatka (13. 8.) sú na území Belgicka covidové pasy so špeciálnym QR kódom nevyhnutné pre účastníkov festivalov v počte nad 1 500 ľudí. Uviedla to tlačová agentúra Belga.

Premiér Flámska a bývalý federálny minister vnútra v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Radio 1 pripustil, že covidové pasy môžu byť užitočné pri návšteve masových podujatí, ako sú hudobné festivaly alebo futbalové zápasy, inde však nie.

Spresnil, že si neželá, aby Belgicko išlo francúzskou cestou, kde sú od začiatku tohto týždňa covidové pasy nevyhnutné pri návšteve reštaurácií a barov, nemocníc, kín a divadiel a pri použití diaľkovej dopravy.

Na hromadných podujatiach aj bez rúšok

Belgické úrady si v predošlých dňoch otestovali použitie covidových pasov na niektorých menších festivaloch a koncertoch v Namure a Bruseli. Potom rozhodli, že od 13. augusta sa nimi musia preukázať návštevníci podujatí, ktoré sa konajú pod otvoreným nebom a ktoré navštívi viac ako 1 500 ľudí.

Covidové pasy vybavené QR kódom umožnia svojim držiteľom účasť na masových podujatiach bez rúška a bez potreby dodržať odstupy 1,5 metra od iných ľudí. Prvým väčším festivalom bude víkendový festival v Ronquieres na juhu Valónska.

Covidové pasy sú pre organizátorov festivalov potvrdením, že ich držitelia sú viac ako 15 dní po kompletnom zaočkovaní. Ľudia zaočkovaní len prvou dávkou vakcíny môžu získať QR kód testovaním na koronavírus s negatívnym výsledkom. PCR testy však nesmú byť staršie ako 48 hodín pred začatím festivalu, pri antigénových testoch sa neberú do úvahy staršie ako 24 hodín.

Domáce antigénové testy, ktoré sa dajú bežne kúpiť v lekárňach, sa pre získanie covidového pasu nedajú použiť. Covidový pas môžu získať aj ľudia, ktorí ochorenie prekonali v ostatných šiestich mesiacoch a majú o tom lekárske potvrdenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet