Na hlavný obsah

Berlín už nebol ako predtým. Pred 60 rokmi začali stavať Berlínsky múr

Metropolu Nemecka rozdeľoval takmer tri desaťročia.

Berlín už nebol ako predtým. Pred 60 rokmi začali stavať Berlínsky múr
Na archívnej snímke z roku 1978 pohľad na strážnu vežu na Berlínskom múre. Foto: TASR/AP

V noci na 13. augusta 1961 vyrástli v uliciach Berlína bariéry, ktoré mesto na takmer tri desaťročia rozdelili na dve časti. V tajnosti pripravované opatrenie východonemeckého režimu malo za cieľ zastaviť odliv obyvateľov socialistickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) do bohatšieho a najmä slobodnejšieho západného Berlína. Medzi rokmi 1945 až 1961, keď hranicu nechránil múr, odišli do západnej časti mesta asi tri milióny ľudí.

Ani ostro strážený Berlínsky múr však pokusom o útek úplne nezabránil. Chuť žiť v slobode stála život 140 ľudí, ktorí zahynuli pri pokuse o útek. Múr padol 9. novembra 1989.

Najjasnejšie miesto východného Berlína

Múr bol dlhý 155 kilometrov. Jeho prvá tretina rozrezala Berlín od severu k juhu, zatiaľ čo ďalšie dve tretiny izolovali západný Berlín od zvyšku NDR. Múr z veľkej časti tvorili betónové bloky vysoké 3,6 metra s ostnatým drôtom, ktorý mal všetkých odradiť od prípadných pokusov o prelezenie.

Na východnej strane múru sa tiahlo starostlivo chránené „územie nikoho“, ktoré strážilo 11 500 vojakov na 302 strážnych vežiach a v 20 bunkroch. Lampy pozdĺž múru z neho robili v noci najjasnejšie miesto v meste, zvyšok východného Berlína bol temný. Celé dielo dopĺňali poplašné hlásiče, priekopy a ostnaté drôty.

Západ sa výstavbe len prizeral

Jednotky východonemeckej polície, vojska a ľudových milícií vyrazili do berlínskych ulíc v noci na 13. augusta a v priebehu niekoľkých hodín rozdelili spiace mesto kotúčmi ostnatého drôtu a kamennými násypmi.

Západ sa budovaniu múru len bezmocne prizeral. K prechodu medzi americkým a sovietskym sektorom Checkpoint Charlie síce dorazili americké tanky, ale to bolo zo strany Západu všetko. Dodnes sa vedú spory o tom, či západné veľmoci od svojich tajných služieb dopredu vedeli o chystanej výstavbe bariéry, alebo či šlo skutočne o blesk z jasného neba, ako tvrdili vtedajší predstavitelia Nemeckej spolkovej republiky.

Múr nevydržal revolučný rok 1989

Múr rozdeľoval Berlín 28 rokov. Ako rýchlo vyrástol, tak rýchlo aj zmizol. Uvoľnenie pomerov v Poľsku a Maďarsku v roku 1989, ktorého vedľajším dôsledkom bola mohutná vlna východonemeckých záujemcov o vysťahovanie na Západ, nemohlo vedenie NDR ignorovať. A tak 10. novembra 1989 nechalo vedenie NDR otvoriť hraničné priechody na Západ.

V eufórii potom začali ľudia do Berlínskeho múru vyrážať priechody. Symbol studenej vojny padol a cesta k znovuzjednoteniu Nemecka v októbri 1990 bola otvorená. Múr úplne zbúrali až v roku 1994, hoci s tým začali už v júni 1990.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet