Na hlavný obsah

Biden ponúkol obyvateľom Hongkongu žijúcim v USA dočasný azyl

Americký prezident reaguje na situáciu v čínskej provincii.

Biden ponúkol obyvateľom Hongkongu žijúcim v USA dočasný azyl
Žena s mužom s ochrannými rúškami kráčajú po ulici v Hongkongu. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok (5. 8.) ponúkol dočasný azyl niektorým obyvateľom Hongkongu žijúcim v USA.

„Podpora Spojených štátov obyvateľom Hongkongu neoslabuje,“ napísal Biden v rozhodnutí.

„Čína v poslednom roku pokračovala vo svojom útoku na autonómiu Hongkongu, podrývala jeho zvyšné demokratické procesy a inštitúcie, obmedzovala akademické slobody a zasahovala proti slobode médií,“ pokračoval prezident.

„Ponuka bezpečného útočiska obyvateľom Hongkongu, ktorí stratili svoje garantované práva, podporuje záujmy Spojených štátov v regióne,“ dodal.

S vyhostením majú počkať

Biden dokumentom nariaďuje americkým imigračným úradom, aby posunuli prípadné rozhodnutia o vyhostení obyvateľov Hongkongu o 18 mesiacov. Z príkazu však existujú výnimky, napríklad pre odsúdené osoby.

Podľa vyjadrenia ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa môžu obyvatelia Hongkongu, na ktorých sa nové opatrenie vzťahuje, požiadať aj o pracovné povolenie v USA.

Štvrtkové opatrenie je posledným z nedávnych Bidenových krokov, ktorými reaguje na situáciu v poloautonómnej čínskej provincii, kde podľa americkej vlády dochádza k rozpadu vlády práva.

USA v júli uvalili sankcie na čínskych činiteľov žijúcich v Hongkongu a vydali novú výstrahu pre podniky, ktoré varovali pred podnikaním v provincii po prijatí nového bezpečnostného zákona.

Kontroverzný čínsky zákon

Ten Čína v Hongkongu presadila s tým, že s jeho pomocou bude bojovať proti podvratnej činnosti, separatizmu či terorizmu.

Kritici však tvrdia, že Peking zákon využíva na zásahy proti demokratickej opozícii a médiám, čím porušuje zásadu „jedna krajina, dva systémy“, na základe ktorej odovzdala Británia správu nad provinciou v roku 1997 Číne.

Peking v júli uvalil odvetné sankcie na viacerých amerických činiteľov vrátane ministra obchodu Wilbura Rossa. Americkí zákonodarcovia už prišli s návrhmi zákonov, ktoré by účastníkom prodemokratických demonštrácií v Hongkongu obávajúcim sa o svoju slobodu umožnili získať v USA štatút utečenca.

Minister zahraničia USA Antony Blinken vyhlásil, že by Spojené štáty mali prijímať osoby z Hongkongu, ktoré utekajú pred čínskou perzekúciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet