Na hlavný obsah

Biden s Johnsonom sa zhodli na spolupráci pri evakuácii ľudí z Afganistanu

Rokovania budú pokračovať na samite G7.

Biden s Johnsonom sa zhodli na spolupráci pri evakuácii ľudí z Afganistanu
Na snímke (vľavo) americký prezident Joe Biden a britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Americký prezident Joe Biden sa v pondelok (23. 8.) s britským premiérom Borisom Johnsonom zhodol na spolupráci pri zabezpečení evakuácie z Afganistanu pre všetkých, ktorí na ňu majú nárok.

Lídri spolu o situácii v krajine, nad ktorou prebralo pred vyše týždňom pri bleskovej ofenzíve kontrolu hnutie Taliban, telefonicky hovorili v predvečer stretnutia skupiny G7, pripomína agentúra Reuters.

„Prebrali pokračujúce snahy USA a Británie o koordináciu rýchlej a bezpečnej evakuácie našich občanov a tých, ktorí s našimi vládami v minulosti spolupracovali, z medzinárodného letiska v Kábule,“ oznámil hovorca kancelárie britského premiéra. Obaja lídri chcú podľa neho dostať z krajiny svojich občanov aj ich afganských spolupracovníkov aj po tom, ako sa skončí „úvodná fáza evakuácie“.

Johnson s Biden tiež zdôraznili, že treba zabezpečiť pokrok, ktorý sa v Afganistane od pádu predchádzajúcej vlády Talibanu odohral a zabrániť humanitárnej kríze.

„Zaviazali sa usilovať o medzinárodnú akciu, vrátane prostredníctvom G7 a Bezpečnostnej rady OSN, aby situáciu stabilizovali, podporili afganský ľud a pracovali na inkluzívnej a reprezentatívnej afganskej vláde,“ dodal hovorca.

Lídri G7 budú ohľadom situácie v Afganistane virtuálne rokovať v utorok (24. 8.). Schôdza sa koná z iniciatívy Británie, ktorá momentálne skupine vyspelých ekonomík predsedá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet