Na hlavný obsah

Biden vyzval afganských lídrov, aby sa zjednotili v boji proti Talibanu

Odsun amerických vojakov z krajiny neľutuje.

Biden vyzval afganských lídrov, aby sa zjednotili v boji proti Talibanu
Príslušníci afganských bezpečnostných zložiek hliadkujú po opätovnom prevzatí kontroly nad časťami mesta Herát na severozápade Afganistanu po bojoch s Talibanom. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden vyzval v utorok (10. 8.) afganských predstaviteľov, aby sa zjednotili a „bojovali za svoj národ“ proti militantnému hnutiu Taliban. Zároveň povedal, že neľutuje odsun amerických vojakov z tejto krajiny.

„Afganskí lídri sa musia spojiť. Musia za seba bojovať,“ povedal Biden podľa agentúry AFP novinárom v Bielom dome.

Americký prezident ďalej uviedol, že Spojené štáty budú aj naďalej podporovať vládu v Kábule. Zároveň však dodal, že „neľutuje“ svoje rozhodnutie stiahnuť do konca augusta, po dvoch desaťročiach bojov, amerických vojakov z Afganistanu.

Biden sa takto vyjadril v čase, keď sa v Afganistane čoraz viac darí postupovať militantému hnutiu Taliban, ktoré v posledných dňoch dobýja jednu provinčnú metropolu za druhou.

Taliban obsadil v priebehu utorka mesto Faráh, správne centrum rovnomennej provincie na západe krajiny, aj mesto Pol-e Chumrí, metropolu afganskej provincie Baghlán.

V stredu (11. 8.) obsadil mesto Faizábád, metropolu provincie Badachšán, na severe Afganistanu. Ide už o deviatu z 34 provinčných metropol, ktorú islamistické hnutie obsadilo v priebehu necelého týždňa.

„Včera neskoro večer sa bezpečnostné sily, ktoré s Talibanom bojovali niekoľko dní, dostali pod intenzívny tlak. Taliban teraz mesto dobyl. Obe strany pritom utrpeli veľké straty,“ uviedol predstaviteľ provinčnej rady Zabihulláh Atik.

Ohrozená kontrola nad severom

Taliban obsadzuje provinčné metropoly v rámci rozsiahlej ofenzívy, ktorú spustil po tom, ako sa v máji z Afganistanu začali sťahovať zahraniční vojaci.

Militanti sa teraz zameriavajú na Mazár-e Šaríf, najväčšie mesto na severe krajiny, ktorého pád by znamenal úplnú stratu kontroly vlády nad severom Afganistanu orientovanom tradične proti talibom, uvádza AFP.

Agentúra dodáva, že vládne sily momentálne s talibmi bojujú aj v paštúnskych provinciách Kandahár a Helmande na juhu krajiny, kde je Taliban tradične silný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet