Na hlavný obsah

Bieloruského novinára poslali do väzenia za urážku Lukašenka v četovej skupine

Ľudskoprávna organizácia ho vyhlásila za politického väzňa.

Bieloruského novinára poslali do väzenia za urážku Lukašenka v četovej skupine
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Foto: SITA/AP

Bieloruský súd uznal novinára Siarheja Hardzijevič vinným z urážky prezidenta a ohovárania polície v už neexistujúcej četovej skupine.

Odsúdil ho na jeden a pol roka väzenia, informovalo v pondelok (2. 8.) Bieloruské združenie novinárov. Hardzijevič tiež dostal pokutu vo výške približne 1 350 eur.

Päťdesiatročného novinára z mesta Drahičyn obvinili pre správy v četovej skupine v komunikačnej aplikácii Viber, ktorú vymazali minulý rok.

Hardzijevič, ktorý pracoval pre regionálne noviny Prvý región, trvá na tom, že je nevinný. Jeho právnici požadovali stiahnutie obvinení pre nedostatok dôkazov a pre to, že zločin nebolo možné zistiť.

Ľudskoprávna organizácia Viasna vyhlásila Hardzijeviča za politického väzňa.

Úrady zintenzívnili razie voči aktivistom a novinárom

Verdikt v prípade Hardzijeviča je ďalším krokom v záťahu bieloruských úradov na nezávislé médiá a občianskych aktivistov.

Bieloruské úrady v posledných týždňoch zintenzívnili razie a zatýkanie a podľa Viasny len v júli vykonali viac ako 200 prehliadok kancelárií a bytov aktivistov a novinárov.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sa nedávno zaviazal pokračovať v „čistiacej operácii“ voči občianskym aktivistom, ktorí sú podľa neho „banditi a zahraniční agenti“.

Vo väzbe je v súčasnosti celkovo 29 bieloruských novinárov, ktorí buď čakajú na proces alebo si odpykávajú tresty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet