Na hlavný obsah

Bieloruskí pohraničníci narušili hranicu, keď tlačili do Litvy migrantov

Minsk tvrdí, že hranice neprekročili.

Litovská pohraničná stráž tvrdí, že 12 členov bieloruských bezpečnostných zložiek v zásahovej výstroji v utorok (17. 8.) prekročilo hranicu a vstúpilo na územie pobaltskej krajiny.

Podľa litovských pohraničníkov tak urobili, keď do Litvy „tlačili“ skupinu 35 irackých migrantov. Vilnius po incidente oznámil, že posilní hraničné hliadky, píše agentúra Reuters.

Pohraničná stráž rovnako na svojich sociálnych sieťach zverejnila zábery z tejto situácie. „Ako je vidieť na videozázname, bieloruská pohraničná stráž tlačí skupinu nelegálnych migrantov smerom do Litvy. A potom aj oni sami prekračujú hraničnú čiaru,“ citovala z vyhlásenia úradu agentúra TASS a podotkla, že litovské bezpečnostné zložky sa snažili migrantom zabrániť v ďalšej ceste.

Bielorusi územie po niekoľkých minútach opustili. Urobili tak po opakovanom upozornení na narušenie hranice, priblížil incident hovorca litovských pohraničníkov Rokas Pukinskas.

Bieloruský výbor pre ochranu hraníc predtým publikoval video, ktoré zachytáva incident z bieloruskej strany, upozornil Reuters. Na ňom príslušníci bieloruských bezpečnostných zložiek vidieť nie sú. „Litovskí pohraničníci sa s použitím fyzickej sily snažia vytlačiť utečencov na územie Bieloruskej republiky,“ uviedol výbor a zdôraznil, že v skupine boli aj deti a tehotná žena.

V ktorej krajine napokon skupina migrantov skončila, nie je z doterajších informácií zrejmé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet