Na hlavný obsah

Blinken označil kauzu okolo atlétky Cimanovskej za akt nadnárodnej represie

Nemožno to tolerovať, uviedol.

Blinken označil kauzu okolo atlétky Cimanovskej za akt nadnárodnej represie
Na snímke zľava šéf diplomacie USA Antony Blinken a bieloruská atlétka Kryscina Cimanovská. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken označil pokus Bieloruska poslať svoju atlétku z letných olympijských hier v Tokiu proti jej vôli domov za „nadnárodnú represiu“, ktorú nemožno tolerovať. Informovala o tom v utorok (3. 8.) agentúra Reuters.

„Lukašenkov režim sa snažil spáchať ďalší akt nadnárodnej represie, a to snahou prinútiť olympioničku Kryscinu Cimanovskú, aby odišla len pre to, že uplatnila slobodu prejavu. Takéto zaobchádzanie podkopáva olympijského ducha, je urážkou základných ľudských práv a nemožno ho tolerovať,“ napísal Blinken na twitteri.

V pondelok mala štartovať v ženskom behu na 200 metrov. Pred niekoľkými dňami uverejnila na instagrame video, v ktorom kritizovala vedenie bieloruského olympijského tímu za to, že bez jej vedomia rozhodlo o tom, že sa zúčastní aj na štafetovom behu 4×400 metrov.

V nedeľu podľa jej slov za ňou prišli jej tréneri a oznámili jej, aby sa zbalila, pretože letí späť domov do Bieloruska.

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz v pondelok (2. 8.) oznámil, že Poľsko udelilo Cimanovskej humanitárne vízum.

Atlétka podľa predstaviteľov rezortu diplomacie odcestuje do Poľska ešte tento týždeň. Vízum ponúkla 24-ročnej Bieloruske v nedeľu i Česká republika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport