Na hlavný obsah

Bojovníci Hizballáhu sa presúvali s autom plným rakiet. Zastavil ich rozhnevaný dav miestnych

Videá zachytávajúce scénu zaplavili sociálne siete.

Bojovníkom libanonského šiitského hnutia Hizballáh, ktorí v piatok (5. 8.) na izraelskú armádu z Libanonu odpaľovali rakety, sa v južnom Libanone postavili do cesty miestni obyvatelia.

Video, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach a ktoré odvysielalo niekoľko libanonských televízií, ukazuje, ako sa v Šúaji skupina mužov zhromaždila okolo modrého nákladného vozidla, na ktorom boli naložené raketomety. V tejto lokalite na juhu Libanonu tvorí väčšinu obyvateľov nabožensko-etnická komunita Drúzov.

Libanonská armáda neskôr uviedla, že zadržala štyroch útočníkov, informovala agentúra Reuters.

Hizballáh v piatok z Libanonu odpaľoval rakety smerom k izraelským vojakom v oblasti známej ako farmy Šibáa. Toto sporné územie leží medzi Izraelom, Libanonom a Sýriou a Izrael ho má spolu s Golanskými výšinami pod kontrolou od roku 1967.

Hnutie tvrdí, že mierilo na otvorené priestranstvo a útočilo v reakcii na štvrtkové (5. 8.) izraelské nálety, ktoré zasiahli otvorené priestranstvo v Libanone. Izrael na piatkovú raketovú paľbu z Libanonu reagoval ostreľovaním.

Hizballáh tvrdí, že jeho bojovníci rakety odpálili z prírody mimo obývaných miest, aby chránili bezpečnosť občanov. Skupina zároveň poznamenala, že sa vždy snaží pri svojej „odbojovej činnosti“ zabrániť tomu, aby vystavovala ľudí nebezpečenstvu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet