Na hlavný obsah

Borrell: Taliban musí chrániť ľudské práva Afgancov. EÚ pomôže aj susedným štátom

Hnutie nesmie tolerovať terorizmus, tvrdí.

Borrell: Taliban musí chrániť ľudské práva Afgancov. EÚ pomôže aj susedným štátom
Online rokovanie ministrov zahraničných vecí Európske únie. Foto: TASR/AP

Európska únia bude musieť rokovať s afganským hnutím Taliban, vyhlásil v utorok (17. 8.) vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

„Taliban vyhral vojnu, takže sa s ním budeme musieť porozprávať,“ povedal Borrell po mimoriadnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ, pričom podľa agentúry AFP zdôraznil, že to neznamená, že EÚ rýchlo pristúpi k oficiálnemu uznaniu vlády Talibanu.

„Súčinnosť s akoukoľvek budúcou afganskou vládou bude podmienená mierovým a komplexným riešením a rešpektovaním základných práv všetkých Afgancov vrátane žien, mládeže a príslušníkov menšín, ako aj rešpektovaním medzinárodných záväzkov Afganistanu, záväzkov boja proti korupcii a zabránením využívania území Afganistanu teroristickými organizáciami,“ uviedol Borrell vo vyhlásení.

Teraz je podľa neho prioritou evakuácia pracovníkov EÚ a afganských pomocníkov z Kábulu. Šéfdiplomat EÚ ďalej zdôraznil, že Afganci budú potrebovať veľké množstvo humanitárnej pomoci.

Hrozí utečenecká kríza?

Do krajiny nepôjde žiadna finančná rozvojová pomoc, zatiaľ čo humanitárna pomoc bude pokračovať alebo sa dokonca zvýši. Výplata rozvojovej pomoci podľa Borrella bude závisieť od dodržiavania ľudských práv a rešpektovania rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

Borrell označil prevzatie moci v Afganistane Talibanom za najvýznamnejšiu geopolitickú udalosť od ruského vpádu na Krym v roku 2014.

Borrell zároveň zdôraznil, že Únia pomôže susedným štátom Afganistanu so zvládaním negatívnych vplyvov, ktoré sa dajú očakávať od zosilneného prúdu utečencov a migrantov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet