Na hlavný obsah

Bosna a Hercegovina v rozvrate. Situáciu má upokojiť nový predstaviteľ OSN

V krajine sa sporia aj pre srebrenickú genocídu.

Bosna a Hercegovina v rozvrate. Situáciu má upokojiť nový predstaviteľ OSN
Vysoký predstaviteľ OSN pre Bosnu a Hercegovinu Christian Schmidt. Foto: TASR/DPA

Bosna a Hercegovina sa opäť prepadá do politickej krízy. Na nového vysokého predstaviteľa OSN Christiana Schmidta preto čaká neľahká úloha. Uprostred ekonomického poklesu a pandémie musí totiž obrúsiť hrany napätia, ktoré vyvolalo posledné rozhodnutie jeho predchodcu. Zákaz popierania srebrenickej genocídy rozhneval najmä bosnianskych Srbov.

Jedinú medzinárodne uznanú genocídu v Európe od konca druhej svetovej vojny bosnianski Srbi uznať odmietajú. Ešte donedávna vyvraždenie 8 000 moslimov v Srebrenici spochybňovať mohli. Po novom im však za to hrozí päť rokov za mrežami.

Prezident Republiky srbskej Milorad Dodik sa teraz vyhráža, že s novým predstaviteľom OSN spolupracovať nebude. „Nebudeme implementovať jeho rozhodnutia a ani sa nezúčastníme na stretnutí s ním,“ zdôraznil Dodik.

Úlohou vysokého predstaviteľa OSN pre Bosnu a Hercegovinu je dohliadať na plnenie mierovej dohody, ktorá ukončila vojnu medzi Chorvátmi, bosnianskimi moslimami a Srbmi. Môže odvolávať zvolených úradníkov a vydávať zákony.

Najnovšie má tieto právomoci Christian Schmidt. V Nemecku zastával najvyššie pozície na ministerstve obrany. Teraz chce brániť právo Sarajeva stať sa fungujúcim štátom.

„Prichádzam ako priateľ obyvateľov tejto krajiny. Nielen politikov, ale aj všetkých tých, ktorí tvrdo pracujú, a rodín, ktoré si želajú mierovú budúcnosť pre svoje deti,“ povedal Schmidt.

Nefunkčná krajina

Premietnuť mäkké slová do reality si však podľa médií bude vyžadovať tvrdú prácu. Schmidt totiž zdedil nefunkčnú krajinu. Rozdeľujú ju populistickí a často skorumpovaní politici. Obyvatelia sú frustrovaní, vo voľbách často nehlasujú a mnohí odchádzajú z krajiny.

Publicista Július Lőrincz je toho názoru, že snaha o reformu Bosny a Hercegoviny je napriek všetkým negatívam namieste.

„Myslím si, že má zmysel usilovať sa riešiť problémy, lebo v opačnom prípade by sa ten proces roztiahol na celý priestor západného Balkánu. Všade sú bolestivé problémy, ktoré sa neriešia, a to by potom otvorilo Pandorinu skrinku a bola by to katastrofa,“ zdôraznil publicista pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Nový vysoký predstaviteľ OSN pre Bosnu a Hercegovinu má podporu Spojených štátov i Európskej únie. Na strane bosnianskych Srbov stojí zas Moskva a Belehrad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet