Na hlavný obsah

Bratislava využije časť tepla z energetického zhodnocovania odpadov na vykurovanie

Dodávky bude chcieť postupne zvyšovať.

Bratislava využije časť tepla z energetického zhodnocovania odpadov na vykurovanie
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo. Foto: TASR

Hlavné mesto SR Bratislava bude využívať časť tepla z energetického zhodnocovania odpadov na vykurovanie, oznámil vo štvrtok (19. 8.) primátor Bratislavy Matúš Vallo. Malo by sa tak stať v novembri 2022 počas vykurovacej sezóny.

„Časť tepla, ktoré vzniká energetickým zhodnotením odpadov, teda už nepôjde nelogicky do vzduchu, ale už od budúcej vykurovacej sezóny ňou budeme vykurovať domácnosti a prevádzky v meste,“ upresnil Vallo.

Vysvetlil, že mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) sa napojí na Bratislavskú teplárenskú spoločnosť (BAT), člena skupiny MH Teplárenský holding (MHTH). Podľa neho ide o krok k ekologickejšiemu mestu, dekarbonizácii a lepšiemu hospodáreniu OLO.

Spoločnosť začne na dodávkach v minimálnom garantovanom objeme 23 GWh ročne a postupne chce dramaticky zvýšiť dodávky tepla pre Bratislavu. V budúcnosti by sa mohli napojiť na túto sieť postupne aj všetky mestské podniky alebo mestské budovy tam, kde to je možné.

„Prepojenie OLO na BAT je absolútne nevyhnutné, ak chceme hovoriť o ekologickom spracovaní odpadov. Aktuálne už nič nestojí v ceste technickej realizácii projektu a teplo z energetického zhodnotenia odpadov bude čoskoro dodávané Bratislavčanom,“ uviedol Vallo.

OLO investuje do napojenia na BAT približne milión eur. Po zrealizovaní napojenia na BAT, bude OLO predávať teplo za trhovú cenu.

„Realizovanie napojenia napĺňa naše spoločné poslanie konať vo verejnom záujme. Ide o riešenie, pri ktorom získa občan, mesto aj štát. Zabezpečíme tým nielen zníženie emisií, ale aj zlepšenie hospodárenia, vďaka čomu budeme mať viac zdrojov na rozvíjanie aktivít v oblasti triedeného zberu tak, aby sme naplnili náš cieľ spraviť z Bratislavy vzor nakladania s odpadmi pre ostatné slovenské mestá a dobehnúť vyspelé mestá v Európe s ktorými sa porovnávame,“ povedal riaditeľ OLO Ivan Sokáč.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny