Na hlavný obsah

Bratislavská prokuratúra obvinila policajného prezidenta Kovaříka

Šéfa polície vypočuli vo štvrtok.

Bratislavská prokuratúra obvinila policajného prezidenta Kovaříka
Na snímke prezident Policajného zboru SR Peter Kovařík. Foto: TASR

Krajská prokuratúra v Bratislave obvinila policajného prezidenta Petra Kovaříka zo zneužívania právomocí verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.

Rádiožurnálu na Rádiu Slovensko to vo štvrtok (26. 8.) potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Dodal, že obvinenie súvisí s prerušeným zásahom špeciálneho tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), ktorý chcel zadržať obvinených Mateja Zemana a Petra Petrova.

Šéf polície bol vo štvrtok v celom prípade vypočutý ako obvinený, voči samotnému vzneseniu obvinenia podal sťažnosť.

Kovařík počas augusta uviedol, že si stojí za svojím rozhodnutím prerušiť zásah tímu inšpekcie počas akcie v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) počas zadržiavania svedkov-kajúcnikov.

Tvrdil, že vyšetrovateľka špeciálneho tímu ÚIS Diana Santusová porušila interné predpisy a nemala na zásah povolenie od kompetentnej osoby.

Zároveň zdôraznil, že o zásahu musel rozhodnúť rýchlo. Odmietol obvinenia zo strany politikov o manipulovaní s obvinenými v kauze Očistec a Dobytkár.

ÚIS koncom júla vykonal úkony v súvislosti s medializovanými kauzami. Dôvodom malo byť manipulovanie svedeckých výpovedí vyšetrovateľmi v týchto prípadoch.

„Môžem potvrdiť, že som si dnes prevzal obvinenie z rúk prokurátora. S obvinením absolútne nesúhlasím, vypovedal som a podal som sťažnosť a námietku zaujatosti voči všetkým prokurátorom Krajskej prokuratúry Bratislava. Celú vec vnímam ako pokračovanie tlaku na políciu kvôli vyšetrovaniu veľkých prípadov na NAKA,“ uviedol na sociálnej sieti v reakcii Kovařík.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) akceptuje postup krajskej prokuratúry. Zopakoval svoje slová z minulosti, že prezident PZ nezastavil činnosť tímu vyšetrovateľky ÚIS, ale len činnosť zásahovej jednotky, ako jednej z častí tímu. „Vedúca tímu ÚIS mala na vykonávanie zadržiavacích úkonov vyčlenené adekvátne sily a prostriedky Úradu inšpekčnej služby. Ich činnosť nebola rozhodnutím prezidenta žiadnym spôsobom ovplyvnená,“ napísal v stanovisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko