Na hlavný obsah

Brazílski futbalisti obhájili olympijské zlato. Španielov zdolali po predĺžení

Bronz už skôr získalo Mexiko.

Brazílski futbalisti obhájili olympijské zlato. Španielov zdolali po predĺžení
Finále futbalu na OH 2020 Brazília - Španielsko. Foto: SITA/AP

Futbalisti Brazílie sa opäť stali olympijskými šampiónmi a obhájili titul spred piatich rokov v Riu de Janeiro 2016. V sobotňajšom (7. 8.) finálovom stretnutí OH 2020 na štadióne v Jokohame triumfovali nad hráčmi Španielska 2:1 po predĺžení.

Do prestávky ponúkli obe mužstvá vyrovnanú partiu, v ktorej mierne dominovali Brazílčania. Tí mohli v 38. min ísť do vedenia, no Richarlison nepremenil pokutový kop, keď loptu poslal nad španielsku bránku.

„Kanárici“ sa však dočkali krátko pred polčasovým hvizdom, keď Matheus Cunha využil nedorozumenie v strede španielskej defenzívy a po zemi umiestnil loptu k ľavej žrdi.

Španieli vstúpili do druhého dejstva s cieľom zmazať jednogólové manko. Podarilo sa im to v 61. min, keď Mikel Oyarzabal po centri z pravej strany z voleja napálil loptu do brazílskej siete.

Zvyšok riadneho hracieho času už rozuzlenie neprinieslo, a tak prišlo na rad predĺženie. V ňom zariadil „zlatú“ brazílsku radosť striedajúci Malcom, ktorý v 108. min využil pekný pas od Antonyho a zblízka rozhodol.

Brazílčania získali na mužských olympijských turnajoch už 6. cenný kov. Momentálne majú bilanciu 2-2-2. Španieli nepridali do zbierky druhé zlato po Barcelone 1992, na konte tak historicky majú jednu zlatú a tri strieborné medaily.

Bronzové medaily v Tokiu vybojovali reprezentanti Mexika. Tí si v piatkovom dueli o 3. miesto poradili s domácimi Japoncami 3:1 a k zlatu z OH 2012 v Londýne pridali historicky druhú medailu z mužského futbalového turnaja pod piatimi kruhmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport